ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Προανακριτική: Απορρίφθηκε το αίτημα Παπαγγελόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
INTIME

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής το αίτημα Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης από τις εργασίες της με το επιχείρημα ότι υπάρχει νομικό κώλυμα, καθώς υπήρξε συνήγορος του Αντώνη Σαμαρά στη δίκη με τον Κώστα Βαξεβάνη. Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα μετάσχει ούτε στην εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης" στη ΓΑΔΑ, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις. 

Όλα τα κόμματα με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν μάλιστα, τους ισχυρισμούς Παπαγγελόπουλου ότι θα πρέπει να "παγώσουν" για 24 ώρες οι εργασίες της Επιτροπής για να συζητηθεί το θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπύρος Λάππας ζήτησε διήμερη διακοπή των εργασιών της Προανακριτικής, καθώς -όπως είπε- "δεν θα τα κάνουμε όλα κουρέλια".

Βουλευτές της συμπολίτευσης μετέφεραν ότι υπήρξε αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ από το αίτημα Παπαγγελόπουλου και σχολίαζαν πως υπάρχουν δύο γραμμές εντός του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό, έλεγαν, πως εντός της αίθουσας, στην έκτακτη συνεδρίαση, ήταν οι δύο από τους πέντε βουλευτές, οι κ.κ. Λάππας και Γκιόλας. Εκτιμούσαν δε, πως καταβλήθηκε προσπάθεια να μπλοκάρουν την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Στη συζήτηση στην Επιτροπή ο Θανάσης Πλεύρης φέρεται να υποστήριξε πως η υπόθεση εξαίρεσης του έχει ήδη κριθεί με συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για "ηθικό όχι όμως νομικό κώλυμα" συμμετοχής του. Ο Σπύρος Λάππας, λένε οι ίδιες πηγές, ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία ανάκρισης των προστατευόμενων μαρτύρων. "Μας γεννά μεγάλα ερωτηματικά η προσπάθεια Παπαγγελόπουλου. Επιμένουμε στην εξέταση των μαρτύρων με τα ονοματεπώνυμα τους και τα πρόσωπα τους", είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

Ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ, φέρεται να είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα ή προβλημα ποινικής διαδικασίας κι ότι το αίτημα πρέπει να εξετασθεί αμέσως διότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής. Για παρελκυστική τακτική κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, οτι πρέπει να εξετασθεί αμέσως το αίτημα Παπαγγελόπουλου, εκτιμώντας πως "απώτερος σκοπός του αιτήματος είναι να μην εξεταστουν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες".

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη ΝΔ, φέρεται να επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί παρελκυστικά. Η αίσθηση σε βουλευτές της ΝΔ είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ