Στον Μπρακουμάτσο παρέπεμψε τα μέλη της Προανακριτικής ο Άρειος Πάγος
Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στον καθ' ύλην αρμόδιο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο παρέπεμψε την αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας.

Στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ύστερα από αίτημα των τελευταίων προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβασή του ώστε να εξεταστεί εάν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν όφελος ή εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis κι αν νόμιμα τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, ο κ. Πλιώτας δήλωσε ότι θα διαβιβάσει αμέσως την επιστολή τους στον επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Μπρακουμάτσο. 

Στον Άρειο Πάγο μετέβησαν ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Ι. Μπούγας και τα μέλη Θ.Πλεύρης (ΝΔ), Δ.Μπιάγκης (Κίνημα Αλλαγής) και Β.Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση). Ο Ν.Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) θεωρείται ωσει παρών, γιατί δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε.

Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απαντώντας στη χθεσινή αναφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στην ΚΥΑ για τη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, δηλαδή κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα. 

 

Τα τρία θέματα που τέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα στις 14:00, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής μετέβη στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερώσει τον εισαγγελέα του, Βασίλη Πλιώτα, για όλες τις εξελίξεις και τα πραγματικά περιστατικά και να θέσουν τρία θέματα: 

  • Να κρίνει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων. 
  • Να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να συνεργαστεί με την Προανακριτική Επιτροπή. 
  • Να ζητήσουν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στα πρότυπα της εξέτασης τους από τον αντιεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη.

Είναι σαφές ότι μετά την απάντηση του επόπτη Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, τα κόμματα επανακαθορίζουν τη στάση τους. Αν και «διαβάζουν» διαφορετικά την απάντηση Μπρακουμάτσου, η πλειοψηφία εστιάζει στην αναφορά του περί αποκλειστικής αρμοδιότητας της Προανακριτικής Επιτροπής σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει ότι ο επόπτης Διαφθοράς παραπέμπει σαφώς στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα, όλοι ζητούν να γίνει η κατάθεση των δύο μαρτύρων.

Εισαγγελία διαφθοράς: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: 

Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. 

Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο.  Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Σπύρος Λάππας, είπε: 

Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, η οποία ανέφερε τα εξής:

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος! Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να δήλωσε:

Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη.
Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, τοποθετήθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες: 

Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του.

Κατά συνέπεια, η προγραμματισμένη για σήμερα κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου αναβάλλεται για την Τρίτη. 

Διαβάστε επίσης