ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάξιμος Σαράφης»: Στη διάθεση της Προανακριτικής υπό όρους

«Μάξιμος Σαράφης»: Στη διάθεση της Προανακριτικής υπό όρους
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Δύο φορές επικοινώνησε με την Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ο εξαφανισμένος επί ένα διήμερο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», δηλώνοντας πως βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής απογευματινές ώρες μετά τις 16.00 κι υπό την προϋπόθεση πως θα διαφυλαχθεί η ανωνυμία του.

Η επικοινωνία έγινε χθες, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 12.12 το μεσημέρι με τον τμηματάρχη της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων και το δεύτερο στις 18.53 της ίδιας ημέρας, στο οποίο ο μάρτυρας επαναλαμβάνει την πρόθεση του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» γνώρισε ότι «επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλλει στο σκοπό της με την εξέτασή του, εφόσον, όμως, τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις... Ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία μας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας που έχει ενταχθεί...».

Η ΥΠΜ τον διαβεβαίωσε ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που έφθασε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και κοινοποιείται και στην Ελένη Τουλουπάκη, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ο λόγος εξαφάνισής του δεν ήταν από απείθεια, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.

Γίνεται ακόμη γνωστό ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» βρίσκεται στη διάθεση της Προανακριτικής Επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

«Τι έχουν να μας πουν τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Τώρα που όπως αποδεικνύεται από την επικοινωνία της Υπηρεσία Προστατευόμενων Μαρτύρων με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, αυτός δεν προσήλθε να καταθέσει, επειδή δεν τηρήθηκαν οι εγγυησεις του νομού από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων. Τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής Δώρα Αυγέρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ