ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αν έχετε τα κότσια κ. Μητσοτάκη, κοπιάστε

Τσίπρας: Αν έχετε τα κότσια κ. Μητσοτάκη, κοπιάστε
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μια συγκέντρωση με έντονο άρωμα... ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε πολλαπλά μηνύματα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στο κατάμεστο κλειστό στάδιο του Τάε Κβον Ντο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει τον απολογισμό της επτάμηνης διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μετά την προβολή επτά θεματικών βίντεο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας πήρε το λόγο, δηλώνοντας:

«Μέσα σε εφτά μόλις μήνες ζήσαμε, είδαμε, μάθαμε τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και μας ξαναγυρίζουν με μεγάλη ταχύτητα πίσω, στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στο κράτος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Στην εθνική και κοινωνική ανασφάλεια. Στην οικονομική στασιμότητα. Σε μια ανάπτυξη που αφορά μόνο τους ισχυρούς και όχι τη κοινωνική πλειοψηφία. Και σε μια κοινωνία διακρίσεων, συντηρητικής οπισθοδρόμησης και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων».

Τα συνθήματα

Για πρώτη φορά σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν τόσο δυνατά «πασοκικής κοπής» συνθήματα όπως το «o λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», για το οποίο μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε:

«Και όποιος ξέχασε, τώρα το θυμήθηκε».

Γενικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ανατάξει το ηθικό των οπαδών που έχει πέσει λόγω της εκλογικής ήττας, των αρνητικών δημοσκοπήσεων και της παρατεταμένης εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

«Ήρθε η ώρα η ώρα της κοινωνικής και πολιτικής αντεπίθεσης», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:

«Ήρθε η ώρα να δράσουμε με όλα τα όπλα που η δημοκρατία μας παρέχει. Να αντισταθούμε στο καθεστώς που οικοδομούν στις πλάτες της πλειοψηφίας. Να αντισταθούμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Να αντισταθούμε σε κάθε αντιλαϊκό και άδικο μέτρο. Στη Βουλή, στην απεργία, στη διαδήλωση».

Για τη Novartis

Το πιο έντονο σημείο της ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν η αναφορά του στη Novartis και την Προανακριτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε:

«Γιατί επιχειρούν αυτή τη πρωτοφανή στη μεταπολίτευση απόπειρα να μετατρέψουν τους θύτες σε θύματα και τους κατήγορους σε κατηγορούμενους, ενόσω η δικαιοσύνη ακόμη διερευνά το σκάνδαλο; Γιατί απειλούν δικαστές και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος;». Κι έδωσε την απάντηση:

«Μα γιατί φοβούνται την έρευνα, φοβούνται την ίδια τη δικαιοσύνη, φοβούνται την ίδια την αλήθεια. Και κηρύττουν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε κουκούλωσε την υπόθεση αυτή. Αλλά έδωσε τη δυνατότητα στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς φόβο να τη διερευνήσει».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο:

«Σήμερα λοιπόν μέσα στον πανικό τους έφτασαν στο σημείο να λένε ότι πρέπει να καταδικαστούμε εμείς, σε ισόβια για εσχάτη προδοσία. Αυτή την εξαιρετική χάρη την επιφυλάσσουν για μένα. Και το επαναλαμβάνει διαρκώς ο έμπιστος αντιπρόεδρος του κ. Μητσοτάκη, ένα από τα πρόσωπα που ερευνά η Δικαιοσύνη. Εδώ είμαι, τους απαντώ. Κοπιάστε. Αν έχετε τα κότσια μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που σήκωσαν ανάστημα για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Μη στήνετε πραξικοπήματα της συμφοράς, που καταλήγουν σε φιάσκο και γελοιοποίηση. Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη εδώ είμαι. Στη διάθεσή σας. Και σας προκαλώ, να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, αν έχετε τα κότσια. Αν δεν τα έχετε, σταματήστε να γελοιοποιείτε και να βιάζετε τους θεσμούς. Σταματήστε αυτήν την άθλια καραμέλα της σκευωρίας. Και αφήστε επιτέλους τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis».

Για τα εσωκομματικά

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε όμως και σαφή μηνύματα στο εσωτερικό κόμματος. Με προσεκτικές διατυπώσεις, αλλά με απόλυτη σαφήνεια, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ίδιος προσωπικά θα προωθήσει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν αυτό σημάνει αντιπαράθεση με την εσωκομματική ενιαία αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, είπε:

«Να γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, νεανικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό. Να δώσουμε νέα δύναμη στην ηθική της Αριστεράς που προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας από το συμφέρον των ομάδων και των προσώπων. Να δημιουργήσουμε το κόμμα που θα εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς την πολύχρωμη κοινωνική και εκλογική του βάση. Και πρώτα – πρώτα τις ανάγκες και τις αγωνίες της νέας γενιάς».

«Θέλουμε λοιπόν έναν πολιτικό φορέα που δεν θα αναπαράγει απλά τον εαυτό του και δεν θα φυλακίζεται σε διανομή αξιωμάτων. Ένα φορέα ανοιχτό στο καινούργιο, οργανωτικά καινοτόμο και σε σύνδεση με τη σύγχρονη τεχνολογία των κοινωνικών δικτύων. Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό σε όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς, τους ανήσυχους πολίτες. Χρειάζεται επομένως, να τολμήσουμε και διαδικασίες που θα επιτρέπουν τη συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινωνικό περιβάλλον. Χρειάζεται επομένως, να εγκαταλείψουμε την ασφάλεια του πρωτοκόλλου, της επετηρίδας, και της ρουτίνας», ανέφερε.

«Σε ότι με αφορά είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για προχωρήσουμε με τόλμη σε αυτή τη κατεύθυνση», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ