ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: Καταθέτει και η «Αικατερίνη Κελέση»

Προανακριτική: Καταθέτει και η «Αικατερίνη Κελέση»
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το μεσημέρι αναμένεται στη ΓΑΔΑ η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση Novartis, στο πλαίσιο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Η κατάθεση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως χθες, Δευτέρα, κατέθεσε ο έτερος προστατευόμενος μάρτυρας, «Μάξιμος Σαράφης».

Η κατάθεση «Σαράφη»

Ο «Σαράφης», σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ ενώ η αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής σε αίθουσα στον 14ο όρορο του κτηρίου.

Στο κλιμάκιο μετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο μάρτυρας κατέθεσε με αλλοιωμένη φωνή ενώ πριν μπει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τα εγκατεστημένα μέσα καταγραφής, παρέδωσε το κινητό του τηλέφωνο. Η χρήση των κινητών τηλεφώνων απαγορεύτηκε και στους βουλευτές που μετείχαν στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με νομικούς – μέλη της επιτροπής, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ούτε και έγγραφα παρά μόνο σημειώσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέχουν κατά την κατάθεσή τους.

Νέο αίτημα στην Τουλουπάκη

Επιπλέον, η πλειοψηφία της Επιτροπής έστειλε νέο αίτημα προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου να αποστείλει άμεσα πριν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κρίσιμα έγγραφα που δεν περιέχονται στο «στικάκι» που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες στην Προανακριτική.

Πρόκειται για έγγραφα του FBI προς την εισαγγελία, τα οποία θεωρούνται άκρως απαραίτητα. Αλλά ακόμα και αν δεν αποσταλούν πριν τις καταθέσεις, αυτές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης ανέφερε σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων ότι «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας Σοφουλάκης, ωστόσο η πλειοψηφία θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ