ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους: Σε Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Μητσοτάκη με δημάρχους: Σε Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται πως χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Στη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι οι σημερινές «άναρχες» δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Όπως έγινε γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χατζηκομνηνό συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Μηταράκης: Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Χίου, ο Νότης Μηταράκης δήλωσε πως:

«Πραγματοποιήθηκε μια εποικοδομητική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για την μείωση των ροών και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για την φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση του ασύλου και τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ανάγκη να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές στα νησιά και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές.

Δήμαρχος Χίου: Μεταφέραμε τις αγωνίες μας στον πρωθυπουργό

Εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων ο δήμαρχος της Χίου είπε:

«Μετά από πολύωρη και αναλυτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό, σε πολύ καλό κλίμα έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος που ταλανίζει και ταλαιπωρεί τα νησιά μας.

Μεταφέραμε τις αγωνίες μας για όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα καθώς επίσης και για τελευταία γεγονότα. Μεταφέραμε για ακόμη μια φορά σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων καθώς και του περιφερειακού συμβουλίου με κοινή συναντίληψη της εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης.

Ο κ. πρωθυπουργός αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα παραπάνω μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις ξεκινώντας άμεσα από τη Σάμο».

Δεν παρέστη στη συνάντηση ο Μουτζούρης

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Άρη Χατζηκομνηνό, στη σύσκεψη προσκλήθηκε τελικά και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Γραφικός και επικίνδυνος», «Δεν ζητώ συγγνώμη»: Σάλος με τη χειρονομία Μουτζούρη

Όπως αναφέρεται στην ακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι προγραμματισμένες πτήσης από Μυτιλήνη για Αθήνα της Olympic air-Aegean με αριθμό ΟΑ255 στις 15:55 και της Sky express με αριθμό 303 στις 16:05 ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, υπήρξε μετά από τη «θύελλα» αντιδράσεων που προκλήθηκε από το προσβλητικό βίντεο του κ. Μουτζούρη υπήρξε επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου για να υπάρξει εκτόνωση.

Παρά τη σκληρή ανακοίνωση κυβερνητικών κύκλων χθες το βράδυ, πηγές έλεγαν σήμερα πως αν ο περιφερειάρχης ερχόταν στο Μαξίμου «δεν θα του έκλειναν την πόρτα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει κανέναν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ