ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας στον Έβρο

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας στον Έβρο

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που καταφθάνουν στη Βόρεια Ελλάδα προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Ακόμη τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ έφυγαν σήμερα, Σάββατο, εκτάκτως με C 130  από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στον Έβρο βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες δύναμη των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο η παρουσιά της είναι απλώς υποστηρικτική για κάθε ενδεχόμενο. 

Ακόμα και οι διμοιρίες που επέστρεψαν από Χίο και Μυτιλήνη και ήταν σε ημερήσια ανάπαυση, οι αστυνομικοί τους ζήτησαν να κοπεί η ημερήσια ανάπαυση και να διατεθούν κανονικά στην υπηρεσία (βλ. κεντρική φωτό από την αναχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ).

Το βάρος, ωστόσο της φύλαξης των συνόρων έχει ο Στρατός μαζί με τη Συνοριοφυλακή. Ειδικότερα για τον Στρατό, οι δυνάμεις του έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες με οχήματα και προσωπικό που μεταφέρθηκαν στις μεθοριακές με την Τουρκία μονάδες.

Στον Έβρο βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος επανέλαβε από το Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα, την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της.

Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα έχει σύνορα

«Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και συνέχισε:

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε».

87884034 2773866076026795 8175144002220195840 n copy

Επιχειρήσεις σε κρυφά περάσματα

Επιχειρήσεις αποτροπής και αναχαίτισης σε πάνω από 10 κρυφά περάσματα κοντά στο φράχτη του Έβρου έδωσαν, χτες νύχτα (Παρασκευή), οι συνοριοφύλακες της αστυνομίας.

Εκτός από τη βασική πύλη εισόδου στις Καστανιές, οι Αρχές περιπολούσαν τη νύχτα σε περάσματα και παρακολούθησαν τουλάχιστον δυο μεγάλες ομάδες, που έφταναν αριθμητικά και τα 700 άτομα, οι οποίες προσπαθούσαν να βρουν κάποιον τρόπο να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Καταγγελίες κατά Τούρκων στρατιωτών

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες συνοριοφυλάκων που πήραν μέρος στις επιχειρήσεις αυτές, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου Τούρκοι στρατιώτες υποδείκνυαν οι ίδιοι σημεία με τρύπες στο φράχτη από τα οποία μπορούσαν να περάσουν οι μετανάστες.

Στις επιχειρήσεις, οι Έλληνες συνοριοφύλακες, με φάρους, σειρήνες και σκυλιά, έκαναν αισθητή την παρουσία τους και απέτρεψαν τις παράνομες εισόδους στη χώρα, ενώ σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων αποτροπής έλαβε χώρα σε Φέρες και Τυχερό.

Τα ελληνικά συνοριακά περίπολα ήταν εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και προβολείς, ενώ περνούσαν από ακτινογραφία σπιθαμή προς σπιθαμή το φράχτη για να κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Πολλές φορές σε αυτά τα σημεία ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με ομάδες αλλοδαπών από την άλλη πλευρά που επιχειρούσαν να βρουν σημείο και να μπουν στην Ελλάδα.

Σκηνές έντασης

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

AP 20060297282985


Πηγή: Ismail Coskun/IHA via AP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ