ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας: Πρόσφυγες μεταφέρονται διά της βίας στα σύνορα

Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας: Πρόσφυγες μεταφέρονται διά της βίας στα σύνορα
Τα λεωφορεία περιμένουν να μεταφέρουν πρόσφυγες στα σύνορα έξω από το Κέντρο Επαναπροώθησης Ακγιουρτ της Άγκυρας. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στον τουρκικό δικτυακό τόπο "Duvar"

Περίπου 300 πρόσφυγες από το Κέντρο Επαναπροώθησης Ακγιουρτ της Άγκυρας μεταφέρθηκαν στα ελληνικά σύνορα παρά τη θέλησή τους τη νύχτα της 29ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Προσφύγων του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας, Σαντίκ Ονούρ Γκέλμπαλ.

Ο Τούρκος δικηγόρος είπε στον αντιπολιτευόμενο ενημερωτικό δικτυακό τόπο «Duvar» ότι έγινε αποδέκτης καταγγελιών, ότι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με έξι λεωφορεία στα σύνορα. Πέλατης του τον τηλεφώνησε και του είπε ότι μεταφέρεται διά της βίας. Όταν ο δικηγόρος έσπευσε στο Κέντρο Επαναπροώθησης τα λεωφορεία ήταν ακόμη μπροστά στην πύλη.

Οι Αρχές δεν επέτρεψαν σε στελέχη του Κέντρου για τα Δικαιώματα των Προσφύγων να εισέλθουν στους χώρους του στρατοπέδου προσφύγων, ωστόσο δόθηκε η σχετική άδεια σε δικηγόρους των προσφύγων και μεταναστών, που εισήλθαν σε αυτό και έγιναν μάρτυρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, της βίαιης μεταφοράς των πελατών τους.

« Ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, ότι τη νύχτα της 29ης Φεβρουαρίου οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν ακούσια στα σύνορα» δήλωσε ο Γκέλπαλ.

Ένας δικηγόρος είπε στον Γκέλμπαλ ότι πελάτης του υποχρεώθηκε να φύγει παρά το γεγονός ότι υπήρχε σε εξέλιξη δίκη στην Άγκυρα και προσέθεσε ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τοπυς αρμοδίους των υπηρεσιών μετανάστευση για να αποτρέψει τη μεταφορά των πελατών του.

«Οι αρχές μετανάστευσης εκκένωσαν το κέντρο με έξι λεωφορεία» δήλωσε ο κ. Γκέλπαλ, διευκρινίζοντας ότι παρέμειναν μέσα μόνο επτά άνθρωποι, οι οποίοι «αντιστέκονται στη μεταφορά τους».

Αντίστοιχα, η δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγκυρας, Εμπρού Μπεσέ, δήλωσε ότι δεν επετράπη σε συνεργάτη της να συναντηθεί με πελάτη της και ίδιος έμεινε έκπληκτος από τα όσα είδε στο κέντρο προσφύγων. «Όταν πήγαν να υποβάλουν επίσημη καταγγελία επείδή δεν τους επετράπη η συνάντηση είδαν ότι ολόκληρο το κέντρο ήταν άδειο» ανέφερε η κ. Μπεσέ.

Ένας άλλος δικηγόρος μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγκυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στον Σαντίκ Ονούρ Γκέλμπαλ ότι έλαβε κλήση από έναν πελάτη του στη μέση της νύχτας, στις 29 Φεβρουαρίου, και του είπε ότι «με παίρνουν με τη βία».

«Όταν πήγαμε εκεί εκείνο το βράδυ, κανένας υπάλληλος δεν ήρθε να μας μιλήσει» δήλωσε ο δικηγόρος, «Σύμφωνα με τους πρόσφυγες, περίπου έξι ή επτά λεωφορεία μετέφεραν 250 έως 300 άτομα εκείνη τη νύχτα».

Το σχετικό δημοσίευμα βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/03/04/ankara-barosu-avukatlari-multeciler-zorla-sinira-tasiniyor

ΔΗΜΟΦΙΛΗ