ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τη σημαία του Διαφωτισμού ενάντια στην κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τη σημαία του Διαφωτισμού ενάντια στην κυβέρνηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η ανακοίνωση Ιεράς Συνόδου ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου ανέφερε:

«Την ώρα που κλείνουν προληπτικά και ορθώς σχολεία, πανεπιστήμια, γήπεδα και λαμβάνονται ειδικά μέτρα ακόμη και για την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επιμένει ότι το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού, καλώντας όμως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους.»

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με εξίσου μεγάλο σεβασμό στη χριστιανική πίστη και στο θρησκευτικό συναίσθημα, τα μυστήρια της Εκκλησίας είτε αναστέλλονται είτε τροποποιούν το τελετουργικό τους. Μόνο στη χώρα μας έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας πολιτείας που δεν τολμά να πει το αυτονόητο.»

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση λοιπόν και το Υπουργείο Υγείας οφείλουν να πάρουν δημόσια μια ξεκάθαρη θέση και να μην θυσιάζουν τη δημόσια Υγεία στο βωμό του πολιτικού κόστους. Συμφωνούν ότι η Θεία Κοινωνία δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού;  Δεν είναι θέμα ευσέβειας αλλά κοινωνικής ευθύνης. Και με τη Δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε.

«Θέση ευθύνης»

Γενικά η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιδημία του κορωνοϊού συνοψίζεται στο δίπολο «πολιτική υπευθυνότητα – υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας». Η γραμμή που δίνει η Κουμουνδούρου είναι να αποφευχθεί η δημαγωγία και ο λαϊκισμός.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εμείς ορθώς αναβάλαμε όλες τις μαζικές κομματικές εκδηλώσεις μας γιατί έχουμε υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Και ορθώς επίσης δεν έχουμε επιλέξει μια πολιτική ισοπεδωτικής κριτικής στην κυβέρνηση, όπως έκανε αυτή σε εμάς, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της δημόσιας υγείας. Σας θυμίζω ότι πέρυσι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας κατηγορούσε ως υπεύθυνους για τους θανάτους από την εποχιακή γρίπη, ενώ οι αντίστοιχοι φέτος είναι πολλαπλάσιοι.»

«Η ΝΔ έχει πάρει διαζύγιο από τον Διαφωτισμό»

Ωστόσο, το θέμα της Θείας Κοινωνίας αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί:

  1. Θεωρείται μείζων κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.
  2. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζου την οργή και την αγανάκτησή τους με τη στάση της κυβέρνησης η οποία στο όνομα του πολιτικού κόστους «παίζει» με την υγεία των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέτει στο στόχαστρο την Εκκλησία, της οποίας η στάση ήταν η αναμενόμενη. Τα βέλη στρέφονται εναντίον της ΝΔ η οποία, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, έχει πάρει διαζύγιο από τον Διαφωτισμό. Κατ’ αντανάκλαση, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει σαν φιλοδοξία να εμφανίζεται ως η δύναμη που εκφράζει τις αξίες του Διαφωτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ