ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: 8 προτάσεις Βαρουφάκη για την οικονομία

Κορωνοϊός: 8 προτάσεις Βαρουφάκη για την οικονομία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τα μέτρα που προτείνει για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία.

Τα μέτρα που προτείνει το ΜΕΡΑ25 είναι τα εξής:

  1. Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως) .Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκ..
  2. Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο) Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκ..
  3. Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκ.) Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκ..
  4. Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) – κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας – και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκ..
  5. Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020 Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκ..
  6. Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως. Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκ..
  7. Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκ..
  8. Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκ..

Σύμφωνα με τον κ. Βρουφάκη, αθροιστικά, το κόστος των 8 μέτρων ισούται με €3,6 δις ή το 2% του ΑΕΠ – ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ