ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για γονείς λόγω κορωνοϊού

Πέτσας: Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για γονείς λόγω κορωνοϊού
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Άδεια ειδικού σκοπού για γονείς ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού.

Παράλληλα, σημείωσε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη θέσπιση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς, ο κ. Πέτσας είπε πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διευκρινίζει πως οι τρεις ημέρες θα λογίζονται σαν ειδικού σκοπού και μια ως κανονική.

Την άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και έως τις 10 Απριλίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι τέσσερις ημέρες άδειας θα είναι ειδικού σκοπού και η μια κανονική.

Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών. Ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός.

Στο δημόσιο το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονιός δεν τη δικαιούται. Επίσης, εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑμεΑ.

Παράλληλα ενισχύεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για νέες προσλήψεις, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Διπλός ο στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup

Σε ερώτηση του CNN Greece για το κατά ποσό μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω κορωνοϊού και τι προσδοκά η κυβέρνηση από το Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο στόχος είναι διπλός.

Από τη μια να υπάρξει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους και από την άλλη να εξαιρεθούν συγκεκριμένες δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Επίσης ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο Eurogroup με τα παραπάνω δυο αιτήματα και στη συνέχεια θα οριστικοποιήσει το πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ