ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ρίχνει «γέφυρες» στην αντιπολίτευση στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση ρίχνει «γέφυρες» στην αντιπολίτευση στη μάχη κατά του κορωνοϊού
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Σταδιακά λαμβάνει η κυβέρνηση νέα δραστικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, ώστε να μην προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά και να αποφύγει την πρόκληση πανικού.

Από αύριο, Τετάρτη, κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου και «ερημώνει» η αγορά, ενώ από το μέτρο αυτό εξαιρούνται φαρμακεία, σουπερμάρκετ, επιχειρήσεις που εντάσσονται στην αλυσίδα τροφοδοσίας, πρατήρια καυσίμων, τράπεζες καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο που θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Ο πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, και με το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες, επισήμανε την ανάγκη να μην εφησυχάζουν οι πολίτες.

Ο ίδιος έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα:

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι η ώρα να δείξουμε υπευθυνότητα: Να ακολουθήσουμε όλοι τις οδηγίες των ειδικών. Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σπίτι».

Συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στις διαδικτυακές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά για το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δέσμη προτάσεων, μεταξύ των οποίων και τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για περίπου 3 δισ.
Ζήτησε, επίσης, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ, να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.

Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη να μη διστάσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν.

2876354


Πηγή: Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Πρώτα από όλα, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.

Γιατί, όπως τόνισε, η άμεση προτεραιότητά μας τώρα είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.

Αλλά, όπως υπογράμμισε, πέρα από την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση:

- Να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
- Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν
- Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις
- Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών
- Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι
- Να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Ζήτησε επίσης να παρέμβει η κυβέρνηση στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι προτάσεις τη Φώφης Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έθεσε τρία ζητήματα στον πρωθυπουργό:

1) Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά, χωρίς εξαιρέσεις διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται. Για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως

2) Το βάρος το σηκώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά. Ειδικότερα επιβάλλεται:

- Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
- Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία ενός νοσοκομείου ανά περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.
-Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.
-Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

3) Για την ελληνική οικονομία χρειάζονται μέτρα έξω από την πεπατημένη, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει:

-Να απαιτήσει από την Ε.Ε. εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δισ. (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς -και από κρατικές ενισχύσεις- των ποσών που θα δοθούν για Υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.
- Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.
-Και εν συνεχεία να γίνει ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.
-Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
-Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού.
-Να στηρίξουν οι τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.

2876359

Πηγή: Δελτίο τύπου / POOL - ΙΝΤΙΜΕ

Με Κουτσούμπα και Βελόπουλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο ενημερωτικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον κορωνοϊό, θα έχει σήμερα, Τρίτη τηλεδιασκέψεις με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 13:00, και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 13:30.

Την Τετάρτη, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης τηλεδιάσκεψη με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Σύνοδος Κορυφής με τηλεδιάσκεψη

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συμμετέχει σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Όχι» στην απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η κυβέρνηση, τέλος, διέψευσε ότι επεξεργάζεται σενάρια καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών για προφανείς λόγους. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι οι φήμες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ