ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό συμβούλιο: Κάλεσμα σε διάλογο σε αγρότες και Θεσμούς

Υπουργικό συμβούλιο: Κάλεσμα σε διάλογο σε αγρότες και Θεσμούς
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κάλεσμα σε διάλογο προς όλες τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε αναταραχή προκειμένου να βρεθεί λύση και να λήξουν οι κινητοποιήσεις απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Κάλεσε επιπλέον τους θεσμούς να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική πλευρά τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία, και να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα Hot Spots θα είναι έτοιμα μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας.

Σε ότι αφορά το «εσωτερικό μέτωπο» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, σημειώνοντας ότι είναι νωπή ακόμα η λαϊκή εντολή, ενώ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, είπε θα είναι τέσσερις και θα δοθούν με διαγωνισμό που θα προκηρύξει και θα αναλάβει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, με εξουσιοδότηση της Βουλής.

Ξεκινώντας την ομιλία του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, αποφασιστικότητα, υπομονή κι επιμονή για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών κρίσεων, με πιο σημαντικές την οικονομική και την προσφυγική.

«Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας»

Αναφερόμενος ειδικά στην προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά την οποία η πλειονότητα του λαού μας, οι δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας, δίνουν παραδείγματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι «αλά καρτ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε έτοιμοι για έγκαιρη αξιολόγηση»

Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών. Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να περάσουμε σε μια περίοδο ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.


«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο, αλλά μετά από αυτόν βλέπουμε φως στον ορίζοντα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «τα έσοδα του 2015, αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα. Πετύχαμε υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού, πετύχαμε να απορροφήσουμε το σύνολο σχεδόν από τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ, για πρώτη φορά ήμασταν πρώτοι σε απορροφητικότητα, ενώ την ίδια στιγμή τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία, με προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων»

ypourgiko

«Απολύτως αναγκαία μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό»

Η μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου να διασώσουμε μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό μας σύστημα, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ώστε να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων».

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας ζητά να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, για το πως θα ξαναμπεί η χώρα στην ανάπτυξη.»

Αναφερόμενος, στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό είπε ότι πρόκειται για προτάσεις που η κυβέρνηση παλεύει να αποφύγει, δηλαδή, παλεύει να μην κόψει συντάξεις, παλεύει να προστατέψει το εισόδημα των πιο αδύναμων, και των αγροτών κυρίως, και να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη.

«Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, βάρος που αναλογεί στις εισφορές. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν» είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα στους αγρότες για διάλογο

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει κάποια πράγματα και όσον αφορά στους αγρότες, αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και στα θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Κάλεσε τους αγρότες να σκεφτούν γιατί τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα συστηματικά τούς αποθεώνουν, ενώ πριν από μερικά χρόνια τους λοιδορούσαν. Επέκρινε, επίσης, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης λέγοντας ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη είναι ένα αίτημα που δεν ενδιαφέρεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

«Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός.

Επίθεση στην αντιπολίτευση για το θέμα του ΕΣΡ

Αναφερόμενος στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.

Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα είπε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-τομή που δεν αφήνει ακάλυπτο, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κανέναν ανασφάλιστο πολίτη.

«Είμαστε το τέκνο της ανάγκης να μπει μια τάξη σε αυτό τον τόπο και θα προχωρήσουμε. Αυτή την αποστολή θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλος χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις, θα προχωρήσουμε με το πρόγραμμά μας για την προστασία των αδυνάμων, θα βάλουμε τέλος στη διαφορά, τη διαπλοκή, την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και στη λίστα με τους φοροφυγάδες. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε γέφυρα Δύσης-Ανατολής»

Έχουμε επιφέρει μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, και αποδίδει καρπούς, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράν εκτιμώντας πως «η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ