ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στουρνάρας προτείνει νέες μειώσεις στις συντάξεις

Ο Στουρνάρας προτείνει νέες μειώσεις στις συντάξεις
Eurokinissi/ Αλέξανδρος Ζωντανός

Βόμβα για νέες μειώσεις σε συντάξεις έριξε ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, μιλώντας για υπερπροστασία της τρίτης ηλικίας σε βάρος των νεότερων γενιών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις και ελάχιστες παροχές για επιδόματα ανεργίας, επιμόρφωση και οικογενειακή βοήθεια.

"Υπάρχει περιθώριο να κοιτάξουμε πρώτη σύνταξη, τη δεύτερη, επικουρικές και εφάπαξ. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν συντάξεις, αλλά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας", είπε.

Την ίδια ώρα άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης που ψήφισε τη συμφωνία και αρνείται να στηρίξει τα προαπαιτούμενα, διαμηνύοντας οτι "η συμφωνία είναι και προαπαιτούμενα".

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε το προσφυγικό το "μεγαλύτερο πρόβλημα της Ε.Ε." και χτύπησε καμπανάκι ότι "εάν υπάρξει έξοδος από τη συνθήκη Σένγκεν, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι βαριές". Το κόστος θα είναι βαρύ, είπε, για την μετακίνηση προϊόντων και τον τουρισμό. Επικαλούμενος μελέτη της ΤτΕ, ο διοίκησης της ανέβασε το κόστος για την Ελλάδα για το 2016 στα 600 εκατ. ευρώ.

Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συναίνεση, ώστε να αποφύγουμε "πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση και ένα νέο φαύλο κύκλο" και τόνισε οτι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε τελειώσει πριν τα τέλη του χρόνου. "Αυτό έχει κόστος, πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος".

Απέφυγε να απαντήσει για το πότε θα υπάρξει άρση των capital controls, "δεν ξέρω πότε θα φύγουν", είπε και πρόσθεσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και την επιστροφή καταθέσεων.

Σε ότι αφορά στην κατάρρευση του ΧΑΑ των τελευταίων ημερών, ανέφερε πως δεν επιφέρει ζημιά στο κεφάλαιο των τραπεζών. Συμπλήρωσε ωστόσο, οτι θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα κρατήσει αυτή η κατάρρευση όσον αφορά τη ζημιά στις υποθήκες τους. Για τις εκροές καταθέσεων το α’ εξάμηνο του 2015, ανέφερε πως είναι ίση με το 40% των συνολικών εκροών από το 2009 έως σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ