ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σφεντόνα το τέρας

Αχτσιόγλου στο CNN Greece: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σφεντόνα το τέρας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μιλώντας στο CNN Greece και τον Αμαλία Κάτζου, η Έφη Αχτσιόγλου έκρινε ανεπαρκή τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο CNN Now και την Αμαλία Κάτζου, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που πλήττονται, καθώς και την καταβολή του μισθολογικού κόστους από το κράτος.

100.000 απολύσεις

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση. Κρίση δημόσιας Υγείας, κρίση κοινωνική αλλά και οικονομική κρίση.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι κατώτερα των περιστάσεων Προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τέρας, όπως το περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, με μια σφεντόνα. Να σας δώσω μια εικόνα στην αγορά εργασίας.

Το ισοζύγιο τον Μάρτιο είναι αρνητικό κατά σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι τον τρέχοντα μήνα έχουν ήδη γίνει περισσότερες από εκατό χιλιάδες απολύσεις. Πέρα από τις απολύσεις έχουμε δυσμενείς μετατροπές των συμβάσεων εργασίας (πχ εργασία μία ήμερα την εβδομάδα) ή συμψηφισμό της ειδικής άδειας της επιδημίας με την κανονική άδεια. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ακόμα και εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεν μπορούν να λείψουν από την εργασία τους. Ο μήνας δεν έχει κλείσει και σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Μάρτιος δεν πρόκειται να είναι ο χειρότερος μήνας της ύφεσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Δεν είναι επαρκής η αντιμετώπιση».

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι: «Μόνο στις επιχειρήσεις που κλείνουν με απόφαση της κυβέρνησης, 700.000 εργαζόμενοι γίνονται επιδοματούχοι του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για δραματική εξέλιξη. Έπρεπε να επιβληθεί γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων και της βλαπτικής μετατροπής των συμβάσεων εργασίας όχι μόνο στις επιχειρήσεις που κλείνουν, αλλά και σε αυτές που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. Επιπλέον, έπρεπε το σύνολο του μισθολογικού κόστους να καλυφθεί από το κράτος».

Και υπογράμμισε:

«Διπλά μέτρα λοιπόν: Απαγόρευση απολύσεων και κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος».

Προσέθεσε ότι: «Το κράτος έχει τη δυνατότητα να το πράξει. Πρώτον, έχει τη ρευστότητα λόγω του μαξιλαριού των 35 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει υπάρχει πλέον η δέσμευση για το πλεόνασμα 3,5%. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μη γίνει οριζόντια κάλυψη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με εκκλήσεις και παρακλήσεις. Χρειάζονται νομοθετικά μέτρα για να μην ξαναμπούμε σε μια τρομακτική οικονομική κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το ξαναζήσει αυτό».



Ασαφές το πλαίσιο

Η πρώην υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι:

«Το πλαίσιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι ασαφές και αμφίσημο. Δεν είναι καθαρό από όσα ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας ποιοι κλάδοι θα ενταχτούν στα μέτρα στήριξης. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε με οριζόντια μέτρα, όχι με περιπτωσιολογικά αποσπασματικά μέτρα. Δεν γίνεται να βγούμε από την υγειονομική κρίση με την οικονομία καθημαγμένη. Πρέπει να πάρουμε εμπροσθοβαρή μέτρα για να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τη λογική «ας πάρουμε κάποια μέτρα και βλέπουμε μετά πώς θα πάνε τα πράγματα». Αυτό είναι εσφαλμένο. Όταν βλέπεις την ύφεση να έρχεται, πρέπει να κινηθείς εγκαίρως. Από τη στιγμή που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να ληφθούν οριζόντια μέτρα. Η ΕΚΤ κάνει μια επιθετική κίνηση για να δώσεις ρευστότητα στην αγορά, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει το ίδιο».

Αναστολή δόσεων

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «το ζήτημα των δανείων των πολιτών που "κοκκινίζουν" τώρα, δεν μπορεί να λυθεί με τις εκκλήσεις. Με την εκκλησία ο πρωθυπουργός έκανε ένα δεκαήμερο εκκλήσεις. Τελικά αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις τράπεζες. Εμείς ζητάμε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου των φυσικών προσώπων προς τις τράπεζες. Είναι πολλοί οι πολίτες που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι την κρίση του κορωνοϊού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ