ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά μέτρα

Κορωνοϊός: Σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά μέτρα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

To ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού οδήγησε σε μια σχετική ύφεση τη σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στη θανάσιμη απειλή που αντιμετωπίζει η κοινωνία, το πολιτικό παιχνίδι μπήκε σε δεύτερη μοίρα ή τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλησαν να στείλουν τα κόμματα εξουσίας. Σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού. Διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά μόνο στο ζήτημα της εκκλησίας, όπου ζήτησε την αναστολή των θρησκευτικών λειτουργιών δέκα μέρες πριν την αποφασίσει η κυβέρνηση.

Από την άλλη μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε να υιοθετήσει έναν «εθνικό» τόνο στις τοποθετήσεις του, μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Άλλωστε σε καιρούς κρίσης ο κανόνας είναι ότι η κοινωνία συσπειρώνεται γύρω από την εξουσία.

Τα οικονομικά μέτρα

Το μέτωπο της αντιπαράθεσης άνοιξε όμως στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη συνόψισε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή δήλωσή του:

«Και ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μέτρα που κρίνονται είναι ανεπαρκή ως προς το ύψος τους, ενώ απαιτείται πολύ πιο αυξημένη προστασία των εργαζομένων με απαγόρευση απολύσεων, καταβολή Δώρου Πάσχα και πλήρη καταβολή του μισθολογικού κόστους από το κράτος. «Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε: «Όταν ο Υπουργός αρνείται να ακούσει ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, να λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να νομοθετήσει για ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, μεταθέτει ένα δικό του πρόβλημα σε πρόβλημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας.»

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ υψηλούς τόνους. Ο Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα, είπε:

«Την ώρα που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει τη χειρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να κάνει μικροπολιτική. Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ». Καμία χώρα δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του μπερδεύουν «μήλα» (δημοσιονομικά μέτρα), με «πορτοκάλια» (εγγυήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας). Σε αυτή την ανεύθυνη, μικροκομματική συμπεριφορά η απάντηση έρχεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που επικροτούν τη διαχείριση της διπλής κρίσης από την Κυβέρνηση.

Και που βλέπουν στην φουρτούνα Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατάει το τιμόνι της χώρας».

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Την τρέχουσα περίοδο, οι κύριες μάχες δίνονται για τη δημόσια υγεία, τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία. Λυπάμαι που ο κ. Τσακαλώτος, αντί να συνταχθεί με όλους τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, διολισθαίνει ταχύτατα σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού. Το υπεύθυνο πρόσωπο που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα κατέρρευσε εντός ελαχίστου χρόνου.»

Σε βάθος χρόνου

Η σύγκρουση που βλέπουμε να ξεκινάει τώρα, είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα, μετά το τέλος της επιδημίας. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τρία θα είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουν ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία:

  1. Πώς θα μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες της επιδημίας;
  2. Πώς θα ανοικοδομηθεί η οικονομία η οποία πολύ πιθανό να δεχτεί καταστρεπτικό πλήγμα;
  3. Ποιος θα είναι ο ρόλος του κράτους στη νέα φάση της οικονομίας και της κοινωνίας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ