ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Δεν αποκλείονται μέτρα περιορισμού σε πλοία και αεροπλάνα

Πέτσας: Δεν αποκλείονται μέτρα περιορισμού σε πλοία και αεροπλάνα
ΙΝΤΙΜΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα περιορισμού στα πλοία αλλά τις πτήσεις, ιδίως σε εκείνες που έρχονται από το εξωτερικό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν τα πλοία στη μεταφορά στα νησιά μας και ενδεχομένως και τα αεροσκάφη μας στην πορεία, ιδίως από τις πτήσεις του εξωτερικού. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το δώρο Πάσχα και το επίδομα των 800 ευρώ είπε:

«Η Ελλάδα κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να έχει ένα ποσό περίπου 12 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας και για αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα μέτρα περίπου 10 δισ. ευρώ τα οποία θα στηρίξουν όλους του κλάδους της οικονομίας που πλήττονται».

Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ανακοίνωσε πως «αναθεωρείται ο προϋπολογισμός του κράτους». «Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ», είπε και εξήγησε:

«Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.



Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους».

«Το μέτρο, λοιπόν», προσέθεσε, «δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών».

Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος είπε: « 800 ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ