ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το μήνυμα της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Το μήνυμα της προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου
INTIME

«Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, αλλά και για τον κόσμο, αντλούμε από την ποίηση αισθητική απόλαυση και ελπίδα» σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της στην προσωπική της σελίδα στο facebook για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Επικαλούμενη τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη «Μαζεύοντας τον πόνο της πληγής μας/ να βγούμε από τον πόνο της πληγής μας», η κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζει την ανάγκη «να βγούμε από τη δοκιμασία μας πιο δυνατοί και, εύχομαι, πιο σοφοί».

«'Αλλωστε εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός κατ' εξοχήν ποιητικός: η λαϊκή μούσα εκφράστηκε ρωμαλέα με το δημοτικό τραγούδι, ενώ η έντεχνη έδωσε στον κόσμο δύο νομπελίστες ποιητές - τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη - και πλήθος άλλων, αντάξιών τους» επισημαίνει η Πρόεδρος.

Παράλληλα, τονίζει ότι η ποίηση είναι μια τέχνη που βοηθάει την κοινωνία να βρει και να ενδυναμώσει την ταυτότητά της. «Είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο για την αποκρυπτογράφηση των συναισθημάτων. Οι Έλληνες την αγάπησαν και την τραγούδησαν μελοποιημένη από σπουδαίους συνθέτες, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της: να εμπνέει και να ενώνει».

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, τον οποίο καθιέρωσε η Ουνέσκο το 2000 μετά από πρόταση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «δικαίως, λοιπόν, θεωρούμε πως αυτή η επέτειος μας αφορά ιδιαίτερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ