ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Τσιόδρα
Δελτίο τύπου / POOL

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να στηρίζει τον καθηγητή λοιμωξιολογίας  κι εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για αξιόπιστη επιστημονική ομάδα που σχεδιάζει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα:

«Κι εμείς να ήμασταν κυβέρνηση τον κ. Τσιόδρα θα επιλέγαμε για να διαχειριστεί τη κατάσταση.»

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Τσιόδρας εισηγήθηκε τη γρήγορη επιβολή των αναγκαίων μέτρων περιορισμού. Το ότι αυτά τα μέτρα τα αποδέχτηκε η κυβέρνηση, ανοίγει παράθυρο αισιοδοξίας ότι η επιδημία μπορεί να έχει μικρότερες συνέπειες στην Ελλάδα από ό,τι στην Ιταλία. Είναι επίσης σημαντικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλήρη εικόνα για το σχεδιασμό της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει συχνές επικοινωνίες με τον Αντρέα Ξανθό.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν «φάουλ» τη σημερινή παρουσία του κ. Τσιόδρα σε εκκλησία όπου έψαλλε. Πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στο CNN Greece ότι αν και είναι σεβαστό το θρησκευτικό συναίσθημα κάθε πολίτη, αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να στέλνονται μηνύματα που αποδυναμώνουν το #μενουμεσπιτι. Το σημερινό περιστατικό πάντως δεν μεταβάλλει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον καθηγητή.

Ο Τσίπρας

Ενδεικτικά της γραμμής «βάζουμε πλάτη» είναι όσα έγραψε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Έθνος:

«Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, που με αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές βιώνει η ανθρωπότητα, δυστυχώς δεν αναμένεται να είναι ούτε σύντομη ούτε ανώδυνη. Κι αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ενωμένοι σε ένα μέτωπο ζωής, για να υπάρξουν όσο γίνεται λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Αυτό σημαίνει, με ψυχραιμία, και χωρίς πανικό, να τηρήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες των επιστημόνων.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει «ότι είναι πλέον εκτός τόπου και χρόνου οι κυρίαρχες αντιλήψεις πως όλα μπορεί να τα ρυθμίζουν αποτελεσματικά οι αγορές, οι κυρίαρχες μεταρρυθμίσεις συρρίκνωσης του δημόσιου και της δημόσιας υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, το κυρίαρχο μοντέλο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Τα σκότωσε όλα ο κορωνοϊός, μαζί, δυστυχώς, με χιλιάδες συνανθρώπους μας, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν αυτά τα μοντέλα, αυτές οι αντιλήψεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είχαν επιβληθεί σχεδόν σε όλο το Δυτικό κόσμο, είτε οικειοθελώς από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή δική μας, του κ. Μητσοτάκη, είτε υπό τον εκβιασμό του ΔΝΤ και των αγορών»

Τι ζητάει

Πέρα από τη στήριξη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την κριτική και κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ο κορωνοϊός. Όπως είπε ο Αντρέας Ξανθός, οι προτάσεις αυτές είναι:

  • Ενίσχυση τώρα των μέτρων ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ.
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης του ΕΣΥ απέναντι στην πανδημία.
  • Αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, με την τοποθέτηση επιπλέον νοσηλευτικού προσωπικού και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων και του ιδιωτικού τομέα.
  • Αξιοποίηση δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία).
  • Μακροχρόνιος σχεδιασμός προσλήψεων με άμεση προκήρυξη 4000 θέσεων μέσα στο 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ