ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊος: Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Ανακοινώνεται απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορωνοϊος: Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα - Ανακοινώνεται απαγόρευση κυκλοφορίας
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Νέο διάγγελμα θα απευθύνει στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα στις 18:00, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λογω κορωνοϊού

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και έλαβε αποφάσεις για τη λήψη νέων μέτρων.

Όπως φαίνεται, το παράδειγμα της Ιταλίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετοί Αθηναίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το «κλεινόν άστυ» πριν από το Σαββατοκύριακο μπήκαν στη «ζυγαριά» και τώρα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα, αυστηρότερα μέτρα.

Παρότι εξεταζόταν και το ενδεχόμενο πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας να ανακοινωθούν και άλλου τύπου μέτρα - όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ μια φορά την εβδομάδα, απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων και «μια φορά επίσκεψη» τους ηλικιωμένους- τελικώς, όπως όλα δείχνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην επιλέξει αυτή την εναλλακτική οδό.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, στις 19:00, αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση των μέτρων κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Το έντυπο κυκλοφορίας

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν νωρίτερα πως η απόφαση για την καθολική απαγόρευση βρισκόταν στα χέρια του πρωθυπουργού, παρόλα αυτά η Πολιτική Προστασία ήταν ήδη έτοιμη να υιοθετήσει το εν λόγω μέτρο.

Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από το έντυπο δήλωσης μετακίνησης που εισηγήθηκε η Πολιτική Προστασίας και θα πρέπει να συμπληρώνουν οι πολίτες για κάθε μετακίνησή τους.

Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρχουν δύο ειδών έγγραφα –τύπου Α και τύπου Β.

Το έγγραφο Β θα αφορά μόνο την εργασία ενώ το Α όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Μέσω του εγγράφου αυτού, μια εκδοχή του οποίου έχει στη διάθεσή του το CNN Greece, αποκαλύπτονται και οι εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

90559021 684529888948917 2312559096819089408 n

Όπως φαίνεται, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ της κατοικίας και του τόπου άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και οι μετακινήσεις προς φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Παράλληλα, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για λόγους υγείας αλλά και για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους για παροχή βοήθειας σε ευπαθή άτομα ή για φροντίδα παιδιών.

Προβλέπεται δε, και σύντομη μετακίνηση κοντά στον τόπο κατοικίας για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου.

Το έντυπο θα υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ