ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το «ευρωομόλογο του κορωνοϊού»

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει το «ευρωομόλογο του κορωνοϊού»
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει στο σημερινό Eurogroup το λεγόμενο «ευρωομόλογο του κορωνοϊού» (Covid bond).

Το σχέδιο είναι μέσα από αυτό το ομόλογο που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να χρηματοδοτηθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνη που υφίστανται τις βαρύτατες συνέπειες της επιδημίας. Ωστόσο, με την πρόταση αυτή διαφωνεί η Γερμανία.

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η έκδοση ευρωομολόγου είναι μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί στο τραπέζι το αίτημα έκδοσης ενός τέτοιου ομολόγου του λεγόμενου Covid bond. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μέσω του Αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, έχει μάλιστα καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση στην Commission. Το αίτημα αυτό στηρίζεται από την Ιταλία και την Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εξετάζει ήδη ως πρόταση.»

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει:

«Ποια η θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Θα λάβει θέση ή, για άλλη μια φορά, θα παραμείνει θεατής της συνεδρίασης; Καλούμε τον κ. Σταϊκούρα να θέσει σήμερα αυτό το ζήτημα μετ' επιτάσεως. Και σε αυτό το αίτημα θα έχει την στήριξή μας.

Παράλληλα, τον καλούμε να στηρίξει κάθε θέση για πιο επεκτατικά μέτρα, όπως το αίτημα των υπολοίπων χωρών του νότου ο ESM να παράσχει δανεισμό χωρίς όρους και μνημόνια, παρότι αυτό το εργαλείο φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί ανεπαρκές.»

Η δήλωση καταλήγει ως εξής:

«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα πιο επιθετικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, οι επιχειρήσεις, χρειάζονται «ζεστό χρήμα» ώστε να μην υπάρξει μια νέα κρίση χρέους όταν εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης. Η Ελλάδα οφείλει να δώσει μάχη προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ελπίζω να μην θεωρηθεί και αυτή η θέση μαξιμαλιστική και λαϊκίστικη.»

Κρτική στον Ρέγκλινγκ

Εξάλλου σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημειώνει: Άκουσα στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ ότι μπορεί να μην χρειαστεί το ευρωομόλογο γιατί τα εργαλεία του ESM, αφού είναι εγγυημένα από κράτη της Ευρωζώνης, ήδη αποτελούν ένα είδος ευρωομολόγου. Μόνο που άλλο η δανειοδότηση με όρους και άλλο η αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών. Με ανησυχεί, εν όψει του αυριανού Συμβουλίου Αρχηγών, ότι είτε ο επικεφαλής του ESM δεν έχει διαβάσει αρκετά για το ευρωομόλογο, είτε τα διάβασε και δεν τα έχει κατανοήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ