ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πόλεμο σε όλα τα μέτωπα

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πόλεμο σε όλα τα μέτωπα
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίο την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2015 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών στρέφει σήμερα το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση μια ημέρα πριν από την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα που θα κρίνει εν πολλοίς και την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως το πρωθυπουργικό επιτελείο θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το αγροτικό, δηλαδή εάν και πότε θα γίνουν επαφές με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου μετά την Παρασκευή, αναλόγως της τροπής που θα πάρει η κινητοποίησή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τηλεοπτικές συχνότητες

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στην ίδια- από τη Βουλή- να προκηρύσσει διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, ενώ ο αρμόδιος υπουργός επέμεινε χθες το βράδυ πως οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καναλιών.

Το Μαξίμου περιμένει πως η ΝΔ θα θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας και ήδη οχυρώνεται νομικά για να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια υψωθούν στη Βουλή. Πάντως, ανοιχτά ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο κόντρα στην διαπλοκή, η οποία όπως υπονόησε πολεμά την κυβέρνηση σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινή του εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα θα υποστεί πόλεμο, αλλά «τελικά θα αντέξουμε», κάνοντας λόγο για δύσκολες ημέρες που έπονται. Στις δύσκολες ημέρες εντάσσει και την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ χθες δεν έκρυψε πως η αξιολόγηση κρίνεται εν πολλοίς από το ασφαλιστικό.

Ασφαλιστικό και θεσμοί

Για το ασφαλιστικό θα συζητήσει αύριο -σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες και μετά το πέρας του Eurogroup με τους Πολ Τόμσεν και Πιερ Μοσκοβισί σε δύο ραντεβού που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, όμως κρίνονται καθοριστικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε για μία ακόμη φορά χθες υπαινιγμούς για την στάση του ΔΝΤ στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χρεώνοντάς του εμμέσως τακτικισμούς και προσπάθεια για κωλυσιεργία στο θέμα της αξιολόγησης. Είπε, μάλιστα, ότι όλοι θεσμοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική πλευρά και όχι μόνο οι ευρωπαΪκοί, υπονοώντας ότι, ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πιο συζητήσιμη, το Ταμείο ασκεί αρνητική επιρροή. Η κυβέρνηση, επισήμως, επιμένει ότι το πενθήμερο που πέραν οι θεσμοί στην Αθήνα ήταν αναγνωριστικό κι ότι ενώ οι εκπρόσωποί τους προέβαλαν δυσκολίες δεν πήραν σαφή θέση ως προς το ασφαλιστικό.

Πάντως, το Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε βελτιώσεις επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει διάλογος, κάτι που πρωτίστως αφορά τους αγρότες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ