ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση της γαλλικής πρεσβείας για τον χάρτη που «περιλαμβάνει» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Απάντηση της γαλλικής πρεσβείας για τον χάρτη που «περιλαμβάνει» τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τη σαφή θέση της Γαλλίας σχετικά με την ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης περί οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επαναλαμβάνει η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Σε συνέχεια της αναφοράς μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα ακόλουθα:

  1. Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.
  2. Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό φέρεται να αναδημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν χάρτη του Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes που συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον χάρτη με τίτλο «Αμφισβητούμενες Θαλάσσιες Ζώνες στη Μεσόγειο» (Les Zones Maritimes Contestées en Méditerranée), ο οποίος -μεταξύ άλλων- σκιαγραφούσε τη μισή υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ως διεκδικούμενης από την Τουρκία, όπως υπογράμμισε δημοσίευμα του tovima.gr.

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα «Aksam» χαιρέτησε τη συμπερίληψη της θαλάσσιας περιοχής που καλύπτει η συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης που υπογράφτηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ