ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις στη σκιά του κορωνοϊού

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις στη σκιά του κορωνοϊού
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα, συνόψισε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων εξουσίας στη σκιά του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα ανέδειξε ορισμένα βασικά στοιχεία των πολιτικών αφηγημάτων των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για την περίοδο που ακολουθήσει την κορύφωση της πανδημία. Βεβαίως αυτή τη στιγμή η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις εξελίξεις τόσο στο επίπεδο της δημόσιας Υγείας όσο και σε αυτό της οικονομίας. Κατά συνέπεια, πολλά μπορούν να αλλάξουν στην πορεία των γεγονότων.

Χαμηλοί τόνοι

Σε μια συνεδρίαση γινόταν μπροστά σε άδεια έδρανα (κάτι που επισήμαναν και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί) κι εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι τόνοι της αντιπαράθεσης δεν μπορούσαν παρά να είναι χαμηλοί. Βασική στόχευση των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν να στείλουν το μήνυμα ότι βάζουν τη δημόσια υγεία και το γενικό καλό πολύ πιο πάνω από τις όποιες κομματικές στοχεύσεις.

«Σε αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι στις συνθήκες αυτές το κύριο, το βασικό, είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι».

Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη να μην χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο:

«Η κοινή προσπάθεια -και θέλω να το τονίσω και πάλι εδώ από το βήμα της Βουλής- πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

Δράσαμε έγκαιρα

Το βασικό στοιχείο της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι η έγκαιρη δράση της κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα τα θύματα στην Ελλάδα να είναι λιγότερα από ό,τι άλλες χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως η Ολλανδία. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:

«Θα υπενθυμίσω ότι στην αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης πολλά κράτη είτε παρέμεναν απλά θεατές, είτε συνέχιζαν αμήχανα την καθημερινότητά τους. Στην Ελλάδα πιστεύω ότι ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. […] Η υγειονομική κρίση είναι πράγματι παγκόσμια, δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε κοινωνικές ομάδες. Η αντιμετώπιση της, ωστόσο, είναι κυρίως εθνική.»

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η κυβέρνηση τείνει ευήκοον ους σε τεχνοκράτες και ειδικούς: «Προσωπικά θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας και θα εξακολουθήσω να εμπιστεύομαι τους ειδικούς, τους επιστήμονες, τους τεχνοκράτες. Αυτούς που τόσο απαξιώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και του λαϊκισμού.»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε εκτενώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη του ΕΣΥ και της οικονομίας.

Ολιγωρία για το ΕΣΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για ολιγωρία στη στήριξη του ΕΣΥ και μεροληπτικές πολιτικές υπέρ των οικονομικά ισχυρών: «Στηρίζουμε όμως σημαίνει και ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα. Σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες. […] Και στηρίζουμε, δε σημαίνει σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες. [..]

Για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία όλων δεν αρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Τα περιοριστικά μέτρα μας δίνουν χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά. Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρειάζονται γενναία μέτρα, με ένα και μοναδικό στόχο: Κανένας χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας μπροστά στην πανδημία.»

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκές: «Τα 5 δις ευρώ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δηλαδή 2,6% του ΑΕΠ, αποτελούν μικρό μόνο κλάσμα των γιγαντιαίων προγραμμάτων της υπόλοιπης ευρωζώνης. Όχι μόνο αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις άμεσες συνέπειες της κρίσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν προστατεύουν στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία από το στρατηγικό-συστημικό κίνδυνο να συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα η ανεργία και η νέα φτωχοποίηση να φτάσουν σε τέτοια επίπεδα, ώστε να είναι αδύνατο να επανέλθουν μετά την πανδημία.»

Το Δημόσιο και η Αγορά

Πέρα όμως από τις διαφωνίες για την διαχείριση της οικονομίας και του ΕΣΥ, Μητσοτάκης και Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο ιδεολογικό πεδίο, για τη σχέση Δημοσίου και Αγοράς.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Κάποιοι διάλεξαν, δυστυχώς, να δώσουν ιδεολογικό χρώμα σε αυτή την πανδημία.[…] Ότι συντελείται το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Μερικοί άλλοι έσπευσαν να μιλήσουν για θρίαμβο του κρατισμού. Λυπάμαι αλλά όλες αυτές οι αναλύσεις είναι απλά εκτός θέματος.» Και προσέθεσε: «Κοινή ανάγκη επιτάχυνε τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στον τομέα της υγείας, και φάνηκε ότι αυτή μπορεί όντως να εξοικονομήσει δυνάμεις, να εμπλουτίσει τον ιατρικό τεχνικό εξοπλισμό, να προάγει την τεχνογνωσία και τελικά να παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη.»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια. Και να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά.»

Είναι σίγουρο ότι αυτό το δίπολο Δημόσιο/Αγορά θα έχει κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ