ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση με… υπευθυνότητα, προκρίνει η Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Αντεπίθεση με… υπευθυνότητα, προκρίνει η Κουμουνδούρου
Andrea Bonetti

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διαχείριση από την κυβέρνηση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη γραμμή της υπευθυνότητας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια δύσκολη μάχη σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Και σε αυτή τη μάχη νομίζω ότι δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα τα κόμματα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται, όσο το να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε όσο μπορούμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα απέναντι σε αυτή τη μάχη.»

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Θανάσης Καρτερός στον Σωτήρη Τσιόρδα: «Εγώ δεν θα ασκούσα τούτη την ώρα κριτική στον επιστήμονα. Θα ασκούσα κριτική και ασκώ κριτική εποικοδομητική με προτάσεις και παρεμβάσεις στην κυβέρνηση.»

Κριτική για το ΕΣΥ

Ωστόσο, η «υπευθυνότητα» δεν σημαίνει παραίτηση από την κριτική στα κυβερνητικά έργα. Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για:

  • Ελλιπή στήριξη του ΕΣΥ. «Έχουν περάσει 45, 50 μέρες από το πρώτο κρούσμα. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν αυτές οι τεράστιες ελλείψεις σε όλα σχεδόν τα δημόσια νοσοκομεία, σε υλικά ατομικής προστασίας σε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αναφέρομαι σε μάσκες, σε αντισηπτικά, σε γυαλιά», είπε.
  • Ανεπαρκή και άστοχα μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Πουθενά στην Ευρώπη δεν χρηματοδοτούν, δεν επιδοτούν την ανεργία. Επιδοτούν την εργασία. Μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, να δίνουν το 80, το 70, το 90%, αλλά επιδοτούν την εργασία. Όχι την ανεργία, όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Προστασία Πρώτης Κατοικίας.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας. Στη σχετική ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε:

«Εδώ και μήνες καλούμε την κυβέρνηση να παρατείνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος Απριλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική μέσα στην κρίση του κορωνοϊού.[…] Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα πρόταση για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν δεν έχει καμία δικαιολογία. Να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσουμε όλοι μαζί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Η εκκλησία

Κριτική όμως άσκησε ο Αλέξης Χαρίτσης στις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα σχετικά με το άνοιγμα των εκκλησιών τις μέρες του Πάσχα. Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα διέπραξε ένα σοβαρότατο ατόπημα. Στην ουσία προέτρεψε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα για δήθεν άλλη έξοδό τους, προκειμένου να παρακάμψουν τα περιοριστικά μέτρα και να πάνε τη Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες, ενώ λίγο αργότερα θυμήθηκε ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτι. Το σφάλμα αυτό αποκαλύπτει τη μικροκομματική αντίληψη και τη διγλωσσία της κυβέρνησης. Εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα και ισορροπισμούς, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.»

Το Eurogroup

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εγκάλεσε τον Χρήστο Σταϊκούρα για υποχωρητικότητα και υποχωρητικότητα στο Eurogroup, αναφορικά με το ευρωομόλογο κορωνοϊού. Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο κ. Σταϊκούρας πρέπει «να συνταχθεί με τον ευρωπαϊκό Νότο και να τοποθετηθεί υπέρ των όσων διεκδικούν Ιταλία και Ισπανία. Αντιτασσόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια να ταχθεί με τα συμφέροντα της χώρας. Να μιλήσει για αμοιβαιοποίηση του χρέους, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, και να επιμείνει η όποια παροχή ενίσχυσης στις χώρες να είναι χωρίς μνημονιακούς όρους και δεσμεύσεις.»

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι: «Ο κ. Σταϊκούρας δεν δικαιούται να παραμένει παρατηρητής στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Ειδικά τη στιγμή που διακυβεύονται το μέλλον της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση από την μία ισχυρίζεται ότι συντάσσεται με τα αιτήματα Ιταλίας και Ισπανίας και από την άλλη, δια στόματος του κ. Γεωργιάδη, δηλώνει ότι οι κινήσεις της είναι επικοινωνιακές και όχι εφαρμόσιμες.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ