ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αρπάχτηκαν» Θεοδωρικάκος-Σκουρλέτης για τα έργα στους δήμους

«Αρπάχτηκαν» Θεοδωρικάκος-Σκουρλέτης για τα έργα στους δήμους
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μπορεί τα πνεύματα στην πολιτική ζωή να είναι σχετικά ήρεμα λόγω κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν κι εξαιρέσεις.

Σήμερα «αρπάχτηκαν» ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Πάνο Σκούρλέτη για την πατρότητα σειράς έργων στου δήμους. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» λέγοντας ότι ότι έως το 202, οι δήμοι και οι περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν με 2,5 δισ. ευρώ για έργα που προβλέπεται να δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Εσωτερικών προσέθεσε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν δημοπρατήσεις έργων, καθώς υπάρχουν ώριμα έργα δήμων που δεν είχαν χρηματοδοτηθεί από το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, λόγω έλλειψης πόρων.

Όπως τόνισε, στόχος του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι να συμβάλει στην προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας μας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού και να αναδείξει την Αυτοδιοίκηση ως πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής

Οργισμένο σχόλιο

Ο Πάνος Σκουρλέτης προχώρησε σε ένα οργισμένο σχόλιο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

«Μετά την ανακοίνωση του νέου ονόματος για το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο πλέον θα ονομάζεται «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό για τα 20 μεγαλύτερα έργα του Προγράμματος «ΦιλόΔημος», αναφέροντας ψευδώς ότι η χρηματοδότησή τους εξασφαλίζεται, πλέον, με το νέο πρόγραμμα.

Η μεθοδική αποδόμηση του «ΦιλόΔημου» συνεχίζεται αλλά, αυτή τη φορά, το θράσος ξεπερνάει κάθε όριο: Πρόκειται για 20 έργα με υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις μεταξύ του κάθε δικαιούχου ΟΤΑ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Έργα που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δημοπρατηθεί και πολλά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.

Ο κ. Θεοδωρικάκος θα πρέπει, λοιπόν, να εξηγήσει πως γίνεται να εγγράφονται έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να υπογράφονται δανειακές συμβάσεις μεταξύ ΟΤΑ και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, να δημοπρατούνται και να συμβασιοποιούνται έργα, αφού πρώτα έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση, όπως ισχυρίζεται.

Η αλήθεια είναι απλή και δεν σχετίζεται με το υποτιθέμενο κενό χρηματοδότησης: Η κυβέρνηση, εκτός από την αλλαγή του ονόματος, προχωρά και σε ακόμα μία καθοριστική αρνητική αλλαγή ως προς τη διαχείριση του προγράμματος. Αναθέτει την αξιολόγηση των αιτημάτων των ΟΤΑ σε μια Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ιδιώτες, με μια αόριστη και ασαφή ιδιότητα «εμπειρογνώμονα». Αυτή είναι η «ικανή και αναγκαία συνθήκη» για χρηματοδοτήσεις με όρους αδιαφάνειας και πελατειακής λογικής. Της ίδιας λογικής που οδήγησε στην οικονομική καταβαράθρωση και στα μνημόνια.»

Απάντηση ΥΠΕΣ

Στον Πάνο Σκουρλέτη απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΣ ως εξής: «Ας συμβιβαστεί ο κ. Σκουρλέτης με την αλήθεια για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης "Αντώνης Τρίτσης". Η προηγούμενη κυβέρνηση και ο κ. Σκουρλέτης μοίραζαν υποσχέσεις χωρίς διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ηη σημερινή κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών διασφάλισαν χρηματοδότηση και για τα προηγούμενα έργα, αλλά και για ολόκληρο το νέο πρόγραμμα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι πολίτες και ο χώρος της Αυτοδιοίκησης γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια. Ας εξοικειωθεί με την αλήθεια, έστω για μια φορά, και ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.»

Ανταπάντηση Σκουρλέτη

Στο θέμα επανήλθε ο κ. Σκουρλέτης με νέα δήλωση στην οποία αναφέρει: «Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κ. Θεοδωρικάκο ότι η Πρωταπριλιά πέρασε και ότι μπορεί να σταματήσει να ψεύδεται για το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». [..] Και ναι, η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει την αλήθεια. Γνωρίζει ότι τα μεγάλα έργα του «Φιλόδημου» δεν είχαν ανάγκη να τα «σώσει» ο κ. Θεοδωρικάκος για να τα παρουσιάσει ως δικά του έργα.

Ορίστε μερικά παραδείγματα για τη πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται μερικά από τα μεγάλα έργα που ανακοινώθηκαν στον Πρωθυπουργό χθες ως «διασωθέντα» από τον κ. Θεοδωρικάκο:

  1. Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου (Κρήτη): Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
  2. Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) οικισμού Ερέτριας, 13.672.240,53 ευρώ. Δημοπρατημένο.
  3. Κατασκευή Αντιπλημμυρικών Έργων σε περιοχές Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής, 12.400.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
  4. Εφαρμογή ζωνοποίησης και αντικατάσταση παλαιών αγωγών δικτύου πόλεως Τρικάλων, 12.050.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
  5. Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Τ.Κ. Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα – Μεσσήνη, 11.127.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
  6. Έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
  7. Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων οικισμών εντός λεκάνης απορροής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, 9.419.130,74 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
  8. Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
  9. Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης οικισμών Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού και σύνδεσή τους με την υφιστάμενη ΕΕΛ Λεχαινών, 6.233.000 ευρώ. Δημοπρατημένο.
  10. Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ Δήμου Κομοτηνής, 5.650.245,64 ευρώ. Συμβασιοποιημένο.
  11. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Τ.Δ. Σιάτιστας Ν. Κοζάνης, 5.454.389,14 ευρώ. Δημοπρατημένο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ