ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο δεν πέρασε, θα αποτύχει και όποια απόπειρα στο Αιγαίο

Κουμουτσάκος: Η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο δεν πέρασε, θα αποτύχει και όποια απόπειρα στο Αιγαίο
Γραφείο Τύπου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Κάθε πιθανή μεταναστευτική άφιξη θα μπαίνει σε καραντίνα, είτε υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις μεταναστευτικές αυτές ροές είτε όχι, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. 

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σχετικά με τα οποία παρατηρούνται συγκεντρώσεις μεταναστών στα τουρκικά παράλια, υπό τον συντονισμό της τουρκικής αστυνομίας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «έχουμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί πιθανού "ανοίγματος" των μεταναστευτικών πυλών. Οι δηλώσεις αυτές έχουν σαφή στόχευση πίεσης και εκβιασμού προς την Ευρώπη και ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο».

Ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε ότι «αυτά τα οποία είδαμε πριν ένα - ενάμισι μήνα περίπου στον Έβρο, ήταν μία, κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθείσα, πολιτική εξαναγκασμού, χιλιάδων ανθρώπων να λειτουργήσουν σαν ένας ζωντανός πολιορκητικός κριός για την παραβίαση των ελληνικών συνόρων, ώστε να ασκηθεί πίεση και εκβιασμός στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Η πολιτική εκβιασμού στον Έβρο δεν πέρασε. Όπως απέτυχε εκεί η πίεση προς την Ελλάδα και ο εκβιασμός προς την Ευρώπη, θα αποτύχει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και στη θάλασσα του Αιγαίου».

Για τις απειλές του Τούρκου Υπ. Εσωτερικών, κ. Σοϊλού, τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Κουμουτσάκος, εξήγησε:

«H δήλωση που έκανε ο κ. Σοϊλού στις 21 Ιουλίου 2019, όταν ξαφνικά είπε ότι εάν ανοίξει η Τουρκία τις μεταναστευτικές πόρτες, θα είναι τέτοιος ο αντίκτυπος που καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα αντέξει παραπάνω από έξι μήνες, ήταν μια πολύ σοβαρή και με συγκεκριμένη στόχευση δήλωση και μήνυμα προς όλους».

Πληροφορίες πως η Τουρκία επιχειρεί να στείλει στην Ελλάδα μετανάστες με κορωνοϊό

Ανησυχία προκαλούν τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική πλευρά οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να ετοιμάζεται να προωθήσει προς την Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων κάποιοι νοσούν από κορωνοϊό.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί συγκεντρώσεις μεταναστών και προσφύγων στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.

Τα άτομα αυτά φέρεται να έχει μεταφερθεί στα παράλια από κέντρα διαμονής που βρίσκονται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν προ ημερών στο Παζαρκουλέ στον απέναντι από τις Καστανιές Έβρου, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα, και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κινήσεις των μεταναστών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της αστυνομίας. Ειδικότερα, αναφέρεται πως εκατοντάδες άνθρωποι εντοπίστηκαν απέναντι από την Μυτιλήνη και τη Χίο.

Οι εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών είναι πως τα άτομα αυτά θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε ΓΕΕΘΑ, Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό Σώμα.

Στην περιοχή, εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη μονάδες του Ναυτικού και αναμένεται άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία.

Οι ίδιες πηγές εντάσσουν τις προκλητικές υπερπτήσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σε Μυτιλήνη και Χίο στο ίδιο σχέδιο των Τούρκων, οι οποίοι δεν δίστασαν μάλιστα να κατεβούν στα 5.000 πόδια σε σημείο όπου επιχειρούσε βρετανικό αεροσκάφος της FRONTEX και να το παρενοχλήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ