ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Αποστόλου: Ποιες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους αγρότες

Β. Αποστόλου: Ποιες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους αγρότες
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Λίστα με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο εντός του έτους παραθέτει σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Σαββάτου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου την επομένη του μεγάλου συλλαλητηρίου των αγροτών στο Σύνταγμα και ενώ οι κινητοποιήσεις του κλάδου στο λεκανοπέδιο συνεχίζονται.

Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστόλου "υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης για βελτίωση του αρχικού σχεδίου προς την πλευρά της ομαλότερης προσαρμογής, της διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου αλλά και της πιστότερης αποτύπωσης της ιδιαιτερότητας που έχει σήμερα ο ΟΓΑ ως ένα ταμείο που περιλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα αγρότες".

Μιλώντας ειδικότερα για μέτρα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τους αγρότες, είπε ότι θα δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

Πρόσθεσε ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες παρέμβασης για τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και διακίνηση των αγροτικών προϊόντων καθώς "γίνεται πάρτι από τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται τους αγρότες και λυμαίνονται το χώρο".

Ο κ. Αποστόλου προανήγγειλε μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών ενίσχυση μέσω κινήτρων των συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης ενώ θα δημιουργηθούν δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει ξανά τον γεωπόνο στο χωράφι, "με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια".

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνέντευξή του προαναγγέλλει παράλληλα θεσμικές αλλαγές που θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών και αναφέρεται σε σκέψεις της κυβέρνησης για βελτίωση του ασφαλιστικού και του φορολογικού, για το οποίο όμως τονίζει ότι "δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι".

Αποκλείει ταυτόχρονα εκλογές ή οικουμενική κυβέρνηση ενώ απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι "οι εποχές που έριχναν στάχτη στα μάτια των αγροτών με τα διάφορα πακέτα Χατζηγάκη, Κοντού έχουν περάσει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ