ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σενάρια πρόωρων εκλογών φέρνει στην επικαιρότητα ο Κώστας Κυρανάκης

Σενάρια πρόωρων εκλογών φέρνει στην επικαιρότητα ο Κώστας Κυρανάκης
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στους διαδρόμους των πολιτικών γραφείων ήλθαν να ενιθσχύσουν οι δηλώσεις του Κώστα Κυρανάκη στο Kontra.

O βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι: «Πρόβλεψη δεν θέλω να κάνω. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλά κάνουν και είναι επί ποδός. Ξέρω όμως ότι δύσκολα πλέον η Ν.Δ. ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που υποσχέθηκε πριν τις 7 Ιουλίου. Αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα θα ήταν δημοκρατικό ο Κυρ. Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».

Ο κ. Κυρανάκης προσέθεσε ότι:

«Αν τους επόμενους μήνες δούμε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που υποσχεθήκαμε και υπάρχουν πολύ μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται εκ νέου δημοκρατική εντολή. Φυσικά ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να τη ζητήσει.»

Φαίνεται ότι ο κ. Κυρανάκης εξέφρασε μια άποψη που εμφανίζεται ισχυρή σε κύκλους εντός της Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει οριστικές αποφάσεις.

Οι ημερομηνίες και οι στοχεύσεις

Οι πρόωρες εκλογές προσφέρουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει την υψηλή δημοτικότητα που χαίρει αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα:

  • Να «κάψει» την απλή αναλογική με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, και να ανοίξει καθαρό «διάδρομο» τετραετίας. Μετά από μια σύντομη άκαρπη διευρευνητική διαδικασία θα προκηρυχτούν εκ νέου εκλογές (με ενισχυμένη αναλογική αυτή τη φορά) τις οποίες θα κερδίσει άνετα η Νέα Δημοκρατία.
  • Να λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή προκειμένου να κάνει την πολύ δύσκολη διαχείριση μιας πρωτοφανούς κρίσης.
  • Να καταφέρει καίριο πλήγμα στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στον Αλέξη Τσίπρα

Ημερομηνίες που θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες είναι η 12η ή 19η Ιουλίου. Το δεύτερο σενάριο είναι για εκλογές τον Σεπτέμβριο (πχ στις 13/9)

Τα προβλήματα

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Στην πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 41,2% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φτάνει τις 18,2 μονάδες έναντι 14,3 στην προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, ένα συντριπτικό 80% δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

Η σταθερή απόρριψη των πρόωρων εκλογών από τους πολίτες σχετίζεται με τη ζημιά που αυτές προκαλούν στην οικονομία και το «πάγωμα» της Δημόσιας Διοίκησης. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία προστίθενται ως αρνητικοί παράγοντες:

  • Η πολύ βαθιά ύφεση στην οποία έχει μπει η οικονομία λόγω κορωνοϊού.
  • Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της επιδημίας ο οποίος δυσκολεύει ιδιαίτερα το να διακρίνει πότε αυτή θα έχει λήξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ