ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης εν μέσω πανδημίας

Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης εν μέσω πανδημίας
ΙΝΤΙΜΕ

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης εν μέσω πανδημίας με τη Βουλή να υπολειτουργεί εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία express και την επιστολική ψήφο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, χωρίς τη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

«Πολυνομοσχέδια όπως αυτό που προκαλούν ριζικές ανατροπές και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας, δεν μπορούν να ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο σε υπολειτουργία με την παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 του Κοινοβουλίου», είπε και ζήτησε να σταματήσει αυτή η πρακτική στο όνομα της έκτακτης ανάγκης.

«Ξέρετε εσείς καμία έκτακτη κατάσταση όπου η κυβέρνηση να προγραμματίζει 26 νομοσχέδια μέσα σε τρεις μήνες; Τι έκτακτη κατάσταση είναι αυτή;», διερωτήθηκε και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει στην κανονικοποίηση της κατάστασης εξαίρεσης που προκάλεσε η πανδημία και τα αναγκαία μέτρα περιορισμού.

«Δεν θα επιτρέψουμε να επιβάλλετε τη μόνιμη περιστολή της λειτουργίας των εκλεγμένων δημοκρατικών θεσμών. Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης εν μέσω πανδημίας με τη Βουλή, με την κοινωνία στο περιθώριο», ανέφερε.

Στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, επισημαίνοντας ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών έγινε η επιλογή της επιστολικής ψήφου και πως η επιλογή αυτή ανάγκης δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, αλλά μόνον όσο διαρκεί η «κλεισούρα», όπως είπε.

«Θα φέρετε 26 νομοσχέδια… η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα… Γνωρίζω τις έκτακτες συνθήκες, αλλά δεν έχετε το μαχαίρι και το πεπόνι να τα κόβετε όλα… η σημερινή διαδικασία δεν πρέπει να επαναληφθεί», αντέτεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε μαζί με τους βουλευτές του από την αίθουσα της Ολομελειας.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, επέκρινε την κυβέρνηση για επιστροφή στο μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση και για νομοσχέδιο που έρχεται από τα «λυσάρια» του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Σχολίασε με αρκετή δόση ειρωνείας την κριτική του πρωθυπουργού στις οικολογικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

«Μέχρι και η συγκέντρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή τον πείραξε τον κο Μητσοτάκη. Και προφανώς δεν τον πείραξε γιατί ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις. Όταν καλούσε στο τηλέφωνο το δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο και να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία και καλούσε και τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατήσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Και δεν είχε αρθεί ακόμη η καραντίνα. Τώρα τον πείραξε η διαμαρτυρία. Μη τυχόν και χαλάσει τη σούπα της ομοφωνίας που επιπληρωμή 20 εκατομμυρίων διαφήμισης έχετε κατασκευάσει σε δεκάδες σαιτ και μέσα ενημέρωσης. Για να δημιουργήσετε την εικονική πραγματικότητα. Της επιτυχίας και της κανονικότητας. Μόνο που δεν είναι κανονικότητα ούτε η μισή δουλειά ούτε η μισή ζωή», είπε.

Έκανε λόγο για νομοσχέδιο σκούπα, που απορρυθμίζει το περιβάλλον και εξυπηρετεί συμφέροντα, καθώς υλοποιεί με ακρίβεια νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις και ότι τίθενται σε κίνδυνο οι περιοχές Natura. Παράλληλα, απηύθυνε νέο κάλεσα στην κεντροαριστερά να συγκροτήσουν αναγκαίο μέτωπο με επίκεντρο το περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ