ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτρομάνος: Περιορισμένες οι δυνατότητες του ΕΣΡ

Κουτρομάνος: Περιορισμένες οι δυνατότητες του ΕΣΡ
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με δεμένα τα χέρια πορεύεται επί της ουσίας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά εμπόδια και δυσχέρειες, νομικές και πρακτικές. 

Ήταν χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του Αθανάσιου Κουτρομάνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι με τις δυνατότητες που έχει, «είναι σαν κάποιος να με έχει εφοδιάσει με νερό και αλεύρι και να έχει τη φιλοδοξία να προκύψει παντεσπάνι».

Ο επικεφαλής του ΕΣΡ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του με σημαντικότερη εκείνη που προκύπτει από την «συμπλοκή» των συνταγματικώς κατοχυρωμένων αρχών της πολυφωνίας και της ελευθερίας του δημοσιογράφου.

«Το ΕΣΡ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας, ωστόσο, σχεδόν καμία από τις αποφάσεις του, δεν υλοποιήθηκε, καθώς το ΣτΕ τις ακύρωσε με σχεδόν πανομοιότυπο σκεπτικό», επεσήμανε στην εισαγωγική του τοποθέτηση για να προσθέσει πως τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι επιλέγουν ποιο θέμα έχει ενδιαφέρον για να το αναδείξουν.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ θέτουν ένα θέμα υπαρκτό και σοβαρό κι είναι σωστό ότι θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις και να γίνεται ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων, αλλά πρακτικά δεν είναι δυνατόν με την υπάρχουσα κατάσταση», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην υποστελέχωση του Συμβουλίου, καθώς προσωπικό που έφυγε δεν αντικαταστάθηκε από νέα στελέχη κι ο έλεγχος γίνεται από ένα άτομο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ύστερα από αίτημα της Ελληνικής Λύσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν έλλειμμα πολυφωνίας - «υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ και συνεχής παραβίαση των νόμων και του Συντάγματος», είπε ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας το ΕΣΡ να θέσει με αυστηρότητα το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα και να λειτουργήσει δημοκρατικά.

Από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι πολλά ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο με «πιασάρικα» και «εφήμερα» θέματα και ανέφερε πως ο ρόλος του ΕΣΡ είναι να νουθετεί κι όχι να διατάσσει, αν και όπου παρατηρείται παραβίαση κανόνων «θα πρέπει να πέφτει βαρύς ο πέλεκυς». Πρότεινε δε, το ΕΣΡ να καλεί σε ακρόαση ανά τακτά χρονικά διαστήματα διευθυντές ΜΜΕ για μια ουσιαστική συζήτηση.

Για αποσιώπηση ειδήσεων για την ευθύνη του κράτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής που υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και σχολίασε πως επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης «για να βγει εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην ΕΡΤ έπρεπε να έχει αναστηθεί ο Λάζαρος».

Σφοδρή επίθεση στο ΕΣΡ και τον πρόεδρο του εξαπέλυσε η Ελληνική Λύση με τον Αντώνη Μυλωνάκη να δηλώνει «σοκαρισμένος» από την τοποθέτηση Κουτρομάνου, να τον αποκαλεί ούτε λίγο ούτε πολύ «αργόμισθο», αφού «ήρθατε και μας είπατε ότι δεν έχετε όπλα να πολεμήσετε» και να χαρακτηρίζει «κοροϊδία» και «παραμύθια της Χαλιμάς» τις επισημάνσεις του.

Για απουσία των θέσεων του ΜέΡΑ 25 από πολλά ΜΜΕ έκανε λόγο και η Σοφία Σακοράφα, ενώ επιτέθηκε στην ΕΡΤ για τη «χυδαία» κάλυψη του περιστατικού με τη μετακίνηση στην Αίγινα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Απέρριψαν την κριτική και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξαν ότι υπάρχει πολυφωνία και ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει, για παράδειγμα σε έναν τηλεοπτικό σταθμό τη θεματολογία του δελτίου ειδήσεων.

Απαντώντας ο Αθανάσιος Κουτρομάνος επεσήμανε πως ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων που εθίγησαν είναι εκτός αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ