ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει θέμα πρόωρων εκλογών

Πέτσας: Ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει θέμα πρόωρων  εκλογών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Μιλώντας στον Γιωργο Σιαδήμα στη Real News, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Δεν εξετάζεται από τον Πρωθυπουργό κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της κανονικά και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.»

Για την οικονομία

Αναφορικά με την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι: «Κατ’ αρχάς, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενισχύεται από το γεγονός ότι η χώρα τα πήγε καλά στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με άλλες προηγμένες χώρες του κόσμου. Δείξαμε ότι πολίτες και Κράτος μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά, γεγονός που αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι μηχανές της οικονομίας μπορούν να ξαναπάρουν μπροστά και σταδιακά να ανακτηθεί η δυναμική που είχε προτού ξεσπάσει η πρωτόγνωρη αυτή -σε παγκόσμια κλίμακα- κρίση. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία «καύσιμα». Σε κοινοτικό επίπεδο πετύχαμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, καθώς δεν έχουμε τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, πάνω από 2 δισ. ευρώ με ανακατανομές μεταξύ των προγραμμάτων. Τρίτον, έχουμε επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Τέταρτον, η Ελλάδα, επιτέλους, συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δυνατότητα που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και πέμπτον, κερδίσαμε τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρου στην Ε.Κ.Τ.. Αξιοποιώντας όλα αυτά, και κυρίως την εμπιστοσύνη που αποκαταστήσαμε, θα πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας.»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στο θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος, ο κ. Πέτρας παρατήρησε:

«Από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς αυτής κρίσης, το Κράτος ανέλαβε εμπροσθοβαρώς το βάρος της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν της εθνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια υποστήριξη των νοικοκυριών. Λαμβάνουμε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10% του Α.Ε.Π. Με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, το σχέδιό μας θα φτάσει συνολικά τα 24 δισ. για την ενίσχυση του εισοδήματος και τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με το πρώτο μας μέλημα να είναι η προστασία της εργασίας. Οι λαϊκίστικες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στα λόγια από τα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα έργα του όσο ήταν Κυβέρνηση. Η έλλειψη αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως συνέπεια κανείς να μην τους παίρνει στα σοβαρά. Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της και προχωράμε με σοβαρότητα. Αντιμετωπίζουμε με προσεκτικά και σταθερά βήματα την υγειονομική κρίση. Στηρίζουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία. Ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και ρίχνουμε όλο και περισσότερα καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.»

Για τον τουρισμό

Τέλος, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι θα επιτραπεί η μετακίνηση στα νησιά: «Όσον αφορά το εξωτερικό μέτωπο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN, επεξεργαζόμαστε ένα έκτακτο σχέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις της Κομισιόν για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά την εξομάλυνση των μεταφορών και ιδίως των αερομεταφορών. Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις μετακινήσεις πέραν των ορίων των Νομών και στα νησιά. Προετοιμάζουμε συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο θα είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Σκοπός μας είναι από τον Ιούλιο να προσαρμοστούμε με ασφάλεια στη νέα πραγματικότητα, έτσι ώστε να έχουμε μια, έστω και μικρότερη, τουριστική περίοδο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ