ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Οικονόμου στο CNN Greece: Διάλογος ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ με βάση το σχέδιο για το μέλλον

Δ. Οικονόμου στο CNN Greece: Διάλογος ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ με βάση το σχέδιο για το μέλλον

Σε συνέντευξη του στο CNN Greece, o αναπληρωτής γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Οικονόμου, εξέφρασε τη ζωηρή ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Έχει αποσπασματικές παρεμβάσεις οι οποίες έρχονται αργοπορημένες και αφού προκύψει το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων παρατήρησε με νόημα: «Υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα, αξίζει το ρίσκο για τόσες λίγες εκπαιδευτικές μέρες;». Να σημειωθεί πάντως ότι για τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας, ο Δημήτρης Οικονόμου έκρινε ότι: «Η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε επιστήμονες και, στη βάση δικών τους εκτιμήσεων, πήρε αποφάσεις γρήγορα».

Για τις πλατείες ο κ Οικονόμου παρατήρησε ότι: «Η κοινωνική απόσταση κερδίζεται με πειθώ, όχι με δυνάμεις καταστολής».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον διάλογο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Περισσότερο και από ένα ή περισσότερα mea culpa, χρειαζόμαστε όραμα και ένα σχέδιο για το μέλλον. Μόνον έτσι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της, να ξανασυνδεθεί με τη κοινωνική της βάση. Αυτή, ναι, μπορεί να είναι βάση για πολιτικό διάλογο ουσίας. Με τον λαϊκό παράγοντα συμμέτοχο, φυσικά!»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Οικονόμου στο CNN Greece

-Κύριε Οικονόμου, στις προηγούμενες εκλογές ήσασταν υποψήφιος στην Α' Αθήνας. Είστε επίσης κάτοικος του κέντρου. Δεν μπορώ λοιπόν να μην ξεκινήσω τη συνέντευξη, ρωτώντας τη γνώμη σας για τα τελευταία γεγονότα στην Κυψέλη που ακολούθησαν εκείνα της Αγίας Παρασκευής.

-Συχνά, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν αυτόματα, προσθέτουμε τη λέξη «πολύπαθο» πριν μιλήσουμε για το κέντρο της πρωτεύουσας. Και δικαιολογημένα. Αλλά η πρώτη διάψευση προεκλογικής εξαγγελίας της σημερινής κυβέρνησης είναι τα Εξάρχεια. Όχι μόνο δεν «καθάρισαν» από τον πρώτο μήνα, αλλά αντίθετα και μετά από πρωτοφανή βία και καταστολή, η διακίνηση ναρκωτικών συνεχίζεται, ενώ οι κάτοικοι της συνοικίας μόνον ασφαλείς δεν αισθάνονται. Ούτε στα σπίτια τους! Αυτά και στην πριν και στην μετά κορωνοϊό εποχή. Οι συμπολίτες που έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για πολλές εβδομάδες, έδειξαν μια ωριμότητα που αξίζει περισσότερο σεβασμό από την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της. Η κοινωνική απόσταση κερδίζεται με πειθώ, όχι με δυνάμεις καταστολής.

Ρίσκο τα σχολεία

-Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση με τη χαλάρωση του lockdown έχασε τον καλό βηματισμό που είχε στην κορύφωση της επιδημίας; Εσείς τι πιστεύετε;

Να αναγνωρίσουμε ότι προχωράμε στη δεύτερη φάση από καλή αφετηρία. Η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε επιστήμονες και, στη βάση δικών τους εκτιμήσεων, πήρε αποφάσεις γρήγορα. Η αποτροπή της διάδοσης του ιού βέβαια, οφείλεται και σε πολλούς εργαζομένους που φρόντισαν να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας. Όπως επίσης και σε όσους πάσχισαν για να μην νεκρώσει για τα καλά η οικονομική και κοινωνική μας ζωή. Σε όλους αυτούς τους εργαζομένους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η δεύτερη φάση στην οποία έχουμε ήδη μπει, απαιτεί αναμφισβήτητα ακόμα πιο εύστοχες και έγκαιρες κινήσεις από αυτές που έχουμε δει μέχρι τώρα. Απαιτεί συναίσθηση του γεγονότος ότι η κρίση δεν είναι μόνον υγειονομική. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να αποτρέψει δυσμενή εξέλιξη στον τομέα της διάδοσης και, ταυτοχρόνως, να περιορίσει τις ζημιές στην οικονομία μας. Χρειάζεται πιο δημιουργικός σχεδιασμός, καλύτερος συντονισμός, και μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Όλα αυτά κρίνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

-Για το άνοιγμα των σχολείων ποια είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής;

Να διαχωρίσουμε την τελευταία τάξη του Λυκείου από τις υπόλοιπες. Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου είναι στην τελευταία στροφή ενός μεγάλου αγώνα δρόμου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι απαραίτητο να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα τους. Για τις υπόλοιπες τάξεις, ελπίζω το Υπουργείο Παιδείας να έχει εκτιμήσει καλά την κατάσταση και να μην προκύψουν αστοχίες στην υλοποίηση του σχεδιασμού του. Εδώ βέβαια υπάρχει ένα μεγαλύτερο ερώτημα, αξίζει το ρίσκο για τόσες λίγες εκπαιδευτικές μέρες;

Η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά

-Όσο περνάνε οι μέρες, το οικονομικό σκέλος της κρίσης γίνεται ολοένα και ποιο σημαντικό. Πώς κρίνετε τα κυβερνητικά μέτρα; Ποια είναι η πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη;

Εδώ, η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Έχει αποσπασματικές παρεμβάσεις οι οποίες έρχονται αργοπορημένες και αφού προκύψει το πρόβλημα. Τα ως τώρα σχέδια επανεκκίνησης είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστα και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια σε μικρομεσαίους και εργαζομένους. Το μεγάλο κενό όμως υπάρχει, πέρα από τα τρέχοντα, στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Η πρόταση της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής, είναι «μια από τα ίδια». ‘Έτσι, απλώς, θα έχουμε μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας κρίση και όποια ανάκαμψη θα χτιστεί σε πήλινα πόδια. Πρέπει να βρούμε τους κλάδους στους οποίους είμαστε ανταγωνιστικοί και να επενδύσουμε σε αυτούς.

Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς που έχουν συσσωρευτεί απο τις δύο συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις. Κόκκινα δάνεια, ο «Τειρεσίας», φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη οδηγούν τις δημιουργικές δυνάμεις να κυνηγάνε την ουρά τους. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους για μια νέα καθαρή αρχή, αν δεν γίνει αυτό τα αποτελέσματα της κρίσης θα μας ακολουθούν για πολλά ακόμα χρόνια και θα εμποδίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης. Και αν τα άλλα είναι δύσκολα ας ανασταλεί ο «Τειρεσίας» τώρα.

-Δεν είναι όμως κάπως «εύκολη» η κριτική που κάνετε στην κυβέρνηση δεδομένων των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλει η Γερμανία στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά και έναν μεγάλο περιορισμό. Η ευκαιρία είναι διάφορα νέα εργαλεία, όπως η χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το υγειονομικό πακέτο που αποφάσισε το Eurogroup και η προοπτική ενός πακέτου ανάκαμψης που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. και απομένει η διαμόρφωση του, μακάρι και ευρωομόλογο.

Και ο περιορισμός είναι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που διακατέχουν την κυβέρνηση. Όλα τα εργαλεία στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως γίνονται χρήσιμα, μόνον εάν είναι ενταγμένα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να μπορέσει να πάρει γρήγορα μπροστά η οικονομία μας. Και υπάρχουν πολλές επενδύσεις που περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνουν. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να επενδύσουμε στην μετάβαση μας σε μια περιβαλλοντικά φιλική οικονομία. Η μετάβαση αυτή θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε πρώτη φάση ενώ θα οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη πιο έτοιμη οικονομία.

Διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

-Ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι ο διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ θα είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτος. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση;

Έχουμε ένα παράδοξο στη χώρα μας. Από τη μία έχουμε ένα κόμμα, το Κίνημα Αλλαγής, που εκπροσωπεί τη δημοκρατική παράταξη και από την άλλη, μέρος της εκλογικής βάσης αυτής της παράταξης, τα τελευταία χρόνια να στεγάζεται εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το παράδοξο είναι «βούτυρο στο ψωμί» της άλλης πλευράς. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση αυτού του παράδοξου, έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες και, πολλές φορές, δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα: η προσπάθεια, πριν τις Ευρωεκλογές, του ΣΥΡΙΖΑ να «τελειώσει» το Κίνημα Αλλαγής με συνεχείς επιθέσεις (αφήνοντας στο απυρόβλητο τη Νέα Δημοκρατία) και με «μεταγραφές» στελεχών. Η προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής να ξανασυνδεθεί με την εκλογική του βάση στις εκλογές του Ιουλίου που δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πρόθεση μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ από «ριζοσπαστική αριστερά» σε «κεντροαριστερά», κάτι που μοιάζει να θέλει ένα μέρος του μόνο και αυτό… μέρα παρά μέρα.

Όλα αυτά όμως πρέπει να τελειώνουν. Περισσότερο και από ένα ή περισσότερα mea culpa, χρειαζόμαστε όραμα και ένα σχέδιο για το μέλλον. Μόνον έτσι η δημοκρατική παράταξη μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της, να ξανασυνδεθεί με τη κοινωνική της βάση. Αυτή, ναι, μπορεί να είναι βάση για πολιτικό διάλογο ουσίας. Με τον λαϊκό παράγοντα συμμέτοχο, φυσικά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ