ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία και το υγειονομικό πλεονέκτημα σε κεκτημένο

Κικίλιας: Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία και το υγειονομικό πλεονέκτημα σε κεκτημένο
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε απολογισμό των δράσεων και πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία των πολιτών ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά και για την προετοιμασία της χώρας για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, προχώρησε στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας, καθιστώντας σαφή τη βούληση της κυβέρνησης για επαναθεμελίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο υπουργός Υγείας με εμφανώς συναινετική διάθεση, ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πρώην υπουργούς για τη στάση που τήρησαν όλο αυτό το διάστημα. «Με τη συμπαράσταση όλων θα μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα σε κεκτημένο», ανέφερε και δεσμεύθηκε για θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας.

«Πιστεύουμε ότι μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία επιτυγχάνοντας την μερική αναμόρφωση του ΕΣΥ. Αυτή η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και διαθέτουμε πια και τα αναγκαία κονδύλια. Αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό, γιατρούς, νοσηλευτές, κορυφαίους ερευνητές και επιστήμονες στα εργαστήρια μας. Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης είναι καιρός πέρα από αριθμούς να κοιτάξουμε για τους Έλληνες την καλή υγεία και την αξιοπρεπή νοσηλεία τους. Σε αυτή την πρώτη προσπάθεια πετύχαμε όχι επειδή νικήσαμε την αρρώστια αλλά επειδή νικήσαμε την νοοτροπία και τις αδυναμίες του χθες», επεσήμανε και αναφέρθηκε στους πέντε στόχους του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά στα νοσοκομεία:

  • Περισσότερες ΜΕΘ και ΜΑΦ.
  • Νέο προσωπικό στο ΕΣΥ.
  • Περισσότεροι εμβολιασμοί για Η1Ν1. «Το 2019 εμβολιάστηκαν 1 εκατ. παραπάνω συμπολίτες μας από το 2018 και φιλοδοξούμε φέτος να πάμε καλύτερα», είπε.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό και,
  • Αξιολόγηση διοικήσεων, διευθύνσεων και δομών.

«Η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα. Προχωράμε, βάσει σχεδιασμού, στην άμεση κατασκευή νέων ΜΕΘ και στην λειτουργική αναμόρφωση ήδη υπαρχουσών, σε μια σειρά από νοσοκομεία, όπως στο “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμό”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου”, στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας», είπε και έκανε γνωστό ότι επιστημονική υπεύθυνη για τη δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα είναι η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Αναστασία Κοτανίδου, η οποία θα συνεπικουρείται από εξαιρετικούς επιστήμονες.

Όπως είπε, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ από 565 σε 1017 και αυτή την ώρα η χώρα διαθέτει 1017 κλίνες που αναλογούν σε 840 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 145 στις ιδιωτικές κλινικές και 32 στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτές οι 352 ήταν κλίνες Covid, εκ των οποίων οι 349 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και 67 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, οι οποίες αναβαθμίστηκαν σε ΜΕΘ.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μονιμοποίηση στο ΕΣΥ όλων των επικουρικών νοσηλευτών, ενώ όπως είπε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 942 μόνιμων γιατρών.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δεύτερος κύκλος της πανδημίας «δεν θα είναι τόσο μεγάλος» και ενημέρωσε πως η χώρα προετοιμάζεται και γι αυτό. Όπως είπε, θα συγκροτηθεί επιτροπή για το σχεδιασμό και την προετοιμασία ενός πιθανού δεύτερου κύματος. «Θα κάνουμε αξιολόγηση των μέτρων που ελήφθησαν, των πρωτοκόλλων, του χρόνου απόκρισης, του βαθμό ετοιμότητας του κάθε νοσοκομείου και θα συγκροτήσουμε επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προετοιμασία ενόψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος στο οποίο θα συμμετάσχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας οι διοικητές των νοσοκομείων ο ΕΟΦ, το ΕΚΑΒ, άλλοι φορείς και η ίδια η υπάρχουσα επιτροπή λοιμωξιολόγων. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε μόνιμη αλυσίδα προμηθειών μέσων ατομικής προστασίας», υπογράμμισε.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του για τον παγκόσμιο πόλεμο υγειονομικού υλικού. «Ο τεράστιος πόλεμος υγειονομικού υλικού μένετε και δεν δείχνει αλληλεγγύη και συνεργασία των χωρών γίνεται χωρίς αξιακό κώδικα . επισήμως και ανεπισήμως μπλοκαρίστηκαν φορτία εκλάπησαν φορτία, πτήσεις τσάρτερ δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, μετακινήθηκαν και αγοράστηκαν αμφιβόλου ποιότητας μέσα προστασίας. Τέτοια συνθήκη δεν έχει ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις δωρεές προς το δημόσιο, είπε πως 865 φορείς έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία των δωρεών και πως αυτές ξεπερνούν τα 89 εκατ. ευρώ, ενώυπάρχουν άλλοι 226 φορείς που έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεάς ύψους 8,8 εκατ. ευρώ.

Διαβεβαίωσε ακόμη, πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία όλα τα πρακτικά θα κατατεθούν στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ