ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Το άνοιγμα της εστίασης θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα

Πέτσας στο CNN Greece: Το άνοιγμα της εστίασης θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πότε θα ανοίξει η εστίαση επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, επισημαίνοντας παράλληλα πως το πότε θα γίνει το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα

«Yπάρχει ένα σχέδιο δυναμικό και ταυτόχρονα κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, οπότε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Σε άλλη ερώτηση του του CNN Greece για το εάν την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης για τον τουρισμό και την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση ξέροντας πως οι δύο κλάδοι συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία, -θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα αλλά και μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένους των δύο κλάδων.

Οι παραλίες

Κατά την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων, στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και την απόφαση να ανοίξουν οι παραλίες.

«Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργούν πολλά από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Επέστρεψαν ταυτόχρονα στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και συνεχίζουν, κάτω από τις νέες συνθήκες, τα μαθήματα», ανέφερε και συνέχισε:

«Από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους».

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ένα «σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία».

«Καλούμαστε να δείξουμε ότι, με κανόνες και ωριμότητα, μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο!».

Τα επόμενα βήματα

Ακόμη, αναφέρθηκε στα επόμενο βήματα που θα γίνουν σχετικά με την άρση μέτρων:

«Από την Κυριακή ξεκινά η τέλεση της θείας λειτουργίας, καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις».

«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων», συνέχισε και προσέθεσε:

«Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Είναι αυτονόητο - και δεν σταματάμε να το υπογραμμίζουμε - ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας».

«Ασυνέπεια και εφησυχασμός, μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα», προειδοποίησε.

Τουρισμός

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση σχέδιο για τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για ένα «συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό».

«Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο - που δεν ήταν αυτονόητο - για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού, με κοινούς κανόνες και κοινές προϋποθέσεις», είπε κατά την ενημέρωση και αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κομισιόν.

«Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ΄ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού».

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη -και θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού», σημείωσε και γνωστοποίησε πως αύριο, Παρασκευή, θα «ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ