ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επίθεση σε Μητσοτάκη, άνοιγμα σε Γεννηματά κι εσωκομματική δημιουργική ασάφεια

Τσίπρας: Επίθεση σε Μητσοτάκη, άνοιγμα σε Γεννηματά κι εσωκομματική δημιουργική ασάφεια
Δελτίο Τύπου

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής κινείται σε τρία πεδία.

Πρώτον, εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομική πολιτική του. Είναι πλέον φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει στο αντιπολιτευτικό αφήγημά του απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αδράνεια σκοπιμότητας η οποία οδηγεί σε οικονομική «ανοσία της αγέλης» σε βάρος των πιο αδύναμων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει την επιλογή της αδράνειας. Δεν λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης που θα ανακόψουν τη μεγάλη βουτιά στο κενό. Αντίθετα, σφυρίζει αδιάφορα στα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, κάποιες από τις οποίες αρνείται το οικονομικό επιτελείο ακόμα και να συναντήσει.

Πρόκειται όμως για μια αδράνεια σκοπιμότητας. Που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με κυνικό υπολογισμό στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ένα καθεστώς φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας. Διότι βλέπουμε πως το lockdown υποχωρεί και αυτό που μένει ως νέα κανονικότητα είναι η εκ περιτροπής εργασία, οι μειώσεις μισθών, οι αθρόες απολύσεις και τα λουκέτα. Ενεργεί – ή μάλλον δεν ενεργεί – επενδύοντας σε ένα οικονομικό νεοφιλελεύθερο δόγμα ανοσίας της αγέλης.

Επιδιώκει μια δραματική αλλαγή στο εργασιακό και επιχειρηματικό σκηνικό.»

Τα «λεφτόδεντρα»

Απαντώντας στην κυβερνητική τοποθέτηση ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», ο κ. Τσίπρας απαντάει ως εξής: «Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη είναι η μόνη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που όχι μόνο δε παρέλαβε άδεια ταμεία, όχι μόνο δεν παρέλαβε καμμένη γη, αλλά άφησε ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δις στο δημόσιο ταμείο, διαθέσιμο για μια ώρα ανάγκης, όπως σήμερα. Άρα όταν μιλάει ο κος Μητσοτάκης για λεφτόδεντρα, καλό είναι να ρίξει μια ματιά σε όσα του αφήσαμε στο δημόσιο ταμείο. Δεν είναι δέντρα που βγάζουν λεφτά αντί για καρπούς, αλλά είναι οι ίδιοι οι καρποί των θυσιών του ελληνικού λαού για να βγούμε από τη κρίση

Άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ

Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρας στην Αυγή, είναι αυτό των ζυμώσεων της Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνεις σαφές άνοιγμα στην Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να συγκροτηθεί μέτωπο ενάντια στη Δεξιά. Είναι ίσως η πρώτη φορά που σε τοποθέτηση του κ. Τσίπρας τοποθετείται με σχετικά θετικό τρόπο για τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει:

«Δεν μπορώ να πω ότι μας αφήνει αδιάφορους η νέα ρητορική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, για μια σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από τις νεοφιλελευθερες οικονομικές προσεγγίσεις. Μια τέτοια σοσιαλδημοκρατία θα είναι πράγματι χρήσιμη και στην Ευρώπη αλλά προφανώς και στην Ελλάδα.

Ώστε σε μια προγραμματική πορεία συγκλήσεων με τις δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας, να διαμορφωθούν οι όροι ενός εναλλακτικού δρόμου απέναντι στη συντήρηση και τον νεοφιλελευθερισμό. Στην Ευρώπη ήδη ανιχνεύουμε αυτούς τους όρους, συνεργαζόμενοι με δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Γιατί όχι και στην Ελλάδα, αν πραγματικά την εννοούν αυτή τη νέα ρητορική;»

Κάλεσμα για εσωκομματική ενότητα

Το τρίτο πεδίο παρέμβασης του κ. Τσίπρα είναι το εσωκομματικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρει να ρίξει τους τόσους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και να ενισχύσει τη συνοχή του κόμματός του, δεδομένου ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. Εκφράσεις που χρησιμοποιεί θα μπορούσαν να θεωρηθούν κινήσεις αποστασιοποίησης από πρακτικές ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ενοχλήσει την κοινωνία το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι διατυπώσεις είναι τόσο «δημιουργικά ασαφείς» ώστε να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους πολλοί και κανένας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει:

«Βάζουμε φρένο -και σ’ αυτό θα είμαι κάθετος- στα λίγα μεν, αλλά ικανά να κάνουν μεγάλη ζημιά, με την πολλαπλασιαστική δύναμη των εχθρικών ΜΜΕ, προβλήματα συμπεριφοράς.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ