ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη προγραμμάτων για την κρίση με… «άρωμα» εκλογών

Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη προγραμμάτων για την κρίση με… «άρωμα» εκλογών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τα κρούσμα του κορωνοϊού να κινούνται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown η ελληνική οικονομία «βγαίνει έξω» σοβαρά τραυματισμένη.

Στα μεγάλα προβλήματα που έχουν οικονομίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, έρχονται να προστεθούν η υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό και την εστίαση, καθώς και η ήδη αποδυναμωμένη θέση της από την κρίση και τα μνημόνια.

Γι’ αυτό άλλωστε οι εκτιμήσεις όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και χρηματοπιστωτικών οίκων μπορεί να αποκλίνουν στο ακριβές ύψος της ύφεσης, εντούτοις, συγκλίνουν στο ότι η ελληνική οικονομία θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ευρωζώνη. Η ύφεση στην Ελλάδα ίσως φτάσει και το 10%.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης, ειδικά για τον τουρισμό, συνόψισε ο Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξη στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1:

«Όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον Τουρισμό, είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, καταλαβαίνει κανείς ότι όταν στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν.»

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Πώς πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί η κρίση;

Το ερώτημα που απασχολεί κάθε πολίτη αυτή της χώρας θα επιχειρήσει να απαντήσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός αύριο το απόγευμα θα ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς».

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, η πρωθυπουργός ενδεχομένως να ανακοινώσει:

  • Μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.
  • Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
  • Προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Για τον τουρισμό

Αναφερόμενος στο σχέδιο για τον τουρισμό ο Στέλιος Πέτσας είπε στον ΑΝΤ1:

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα μπουν κάτω  από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση. Είναι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τη δικιά του προγραμματική πρόταση θα παρουσιάσει και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για την Πέμπτη το απόγευμα στο Ζάππειο.

Μετά όμως την ανακοίνωση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ενδεχομένως η παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει την Παρασκευή το πρωί σε άλλο χώρο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί επικαιροποίηση κι επέκταση του προγράματος «Μένουμε Όρθιοι» που είχε δημοσιοποιήσει στην αρχή του lockdown.

Πηγή της Κουμουνδούρου είπε στο CNN Greece ότι το νέο «Μένουμε Όρθιοι» του κ. Τσίπρα θα δώσει έμφαση στην άμεση στήριξη μικρομεσαίων και εργαζομένων, την εκμετάλλευση πόρων εθνικών και κοινοτικών όπως το πρόγραμμα SURE, για συμπλήρωση μισθού και εισφορών ώστε οι επιχειρήσεις να ελαφρύνονται αλλά οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ούτε ευρώ, με απαραίτητο όρο να μη γίνονται απολύσεις ή δυσμενής μεταβολή συμβάσεων εργασίας. Θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους εποχικά εργαζόμενους, τους ανέργους, καθώς και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Οι εκλογές

Η παρουσίαση των προγραμμάτων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται σε μια συγκυρία με έντονο άρωμα εκλογών. Προφανώς η κυβέρνηση διαψεύδει ότι είναι στις προθέσεις της η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Δεν υπάρχει στις σκέψεις του Πρωθυπουργού κανένα σενάριο ούτε για ανασχηματισμό, ούτε για εκλογές», είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.

Ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές πάντα διαψεύδονται μέχρι να ανακοινωθούν.

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιος είναι ακριβώς ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού. Σίγουρο είναι ότι ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος έχει μπει σε… εκλογικό κλίμα. Το «ναι» ή «όχι» στις εκλογές, κυριαρχεί στις συζητήσεις, ενώ η σχετική ερώτηση τίθεται συνεχώς στους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ασφαλώς η ανακοίνωση των οικονομικών προγραμμάτων των δύο κομμάτων εξουσίας με διαφορά ενός 24ώρου θα ενισχύσει την εκλογολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ