ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου

Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζουμε κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το απόγευμα της Τρίτης, απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές απέτισαν φόρο τιμής για το χαμό 353.000 Ελλήνων του Πόντου με τραγούδια, χορό και κατάθεση στεφανιού, στο Σύνταγμα.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του COVID-19, οι εκδηλώσεις πραγματοποίθηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων έγιναν με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Ωστόσο, σημειώθηκε ένταση όταν μια μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους έβαλε φωτιά σε τουρκική σημαία. Η κίνηση αυτή αποδοκιμάστηκε από αρκετούς παρευρισκόμενους, με τους υπόλοιπους να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φωταγωγώντας την πρόσοψη του κτηρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ