ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Διαφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την τουρκική δραστηριότητα

Έβρος: Διαφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την τουρκική δραστηριότητα
ΥΠΕΘΑ Διεύθυνση Ενημέρωσης

Πολιτική αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο με την Τουρκία.

Σε σημείο της ελληνοτουρκικής μεθορίου στη θέση Μελισσοκομεία έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες ημέρες άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Είχαν προηγηθεί προαπαρασκευαστικές μετρήσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού για την επέκταση του φράχτη του Έβρου. Το συγκεκριμένο σημείο πλημμυρίζει αρκετούς μήνες το χρόνο. Mε βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Η Τουρκία όμως ορίζει με διαφορετικό τρόπο τη συνοριογραμμή. Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Τούρκοι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας βρίσκονται εντός ή στο όριο της συγκεκριμένης θέσης για να την εποπτέουν.

Όπως σημείωσε στo CNN Greece ο Θανάσης Πεμούσης, πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φερών και Πόρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η εν λόγω περιοχή είναι ελώδης και βρίσκεται πλημμυρισμένη το μισό χρόνο. Στα διαστήματα που δεν είναι πλημμυρισμένη, πηγαίνουν κυνηγοί της περιοχής, ενώ αποτελεί κατά καιρούς πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες. Πάντα η συγκεκριμένη θέση δεν πρέπει να συγχέεται με παρακείμενη έκταση που καλλιεργείται από Έλληνες αγρότες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρατηρείται κινητικότητα στην περιοχή, ωστόσο δεν έχει πρόσβαση για να έχει ακριβή εικόνα.

Καμία ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι:

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.»

Σε ανάρτησή του στο Facebook o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε:

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα.»

Διάβημα και δηλώσεις Δένδια

Όταν έγινε γνωστό το θέμα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στην ΕΡΑ: «Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση.

Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα.»

Τη επομένη το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα. Κύκλοι του ΥΠΕΞ είπαν ότι: «Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.»

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ζήτημα παρενέβησαν με δήλωση τους οι τομεάρχες Άμυνας κι Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Κατρούγκαλος. Στη δήλωση τους ανέφεραν:

«Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει. Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο.

Η απάντηση του Δένδια

Στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι: «Τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε». Στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο.»

Ο υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών.

Σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει να πορεύεται, χωρίς μεγαλοστομίες και υστερικές κραυγές, στον δρόμο της αποφασιστικής υπεράσπισης της χώρας, όπως έπραξε πρόσφατα, κατά την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, και πάλι στον Έβρο.»

Η δήλωση Λοβέρδου

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και το ΚΙΝΑΛ δια του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε:

«Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.»

Η τοποθέτηση του ΜΕΡΑ25

Ο εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης είπε ότι:

«Η κυβέρνηση αφού βάφτισε "εισβολή" την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.»

Βολές Κοτζιά

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτόξευσε βολές κατά της κυβέρνησης αλλά άφησε υπαινιγμούς και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έγραψε:

Είναι ενδοτικοί, άσχετοι και επικίνδυνοι. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη Χώρα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της. […]

Κατέλαβαν οι Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους στον Έβρο. Τοποθέτησαν πάνω του Τουρκική Σημαία και 36 στρατιωτικούς. Έφτιαξαν σκηνές για εγκατάσταση και πάλι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για λίγα μέτρα λάσπης που δεν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει επεισόδιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας της Πατρίδας, γεγονός που την καθιστά πολύ επικίνδυνη. Χρειάζεται πανστρατιά της χώρας και του λαού για να σταματήσει ο κατήφορος. Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας.

ΥΓ Για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μην κάνουν αντιπολίτευση στην Εξωτερική Πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ και τα «ερωτήματά τους» προτιμώ να μη σχολιάσω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ