ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Ζάππειο» του Τσίπρα: Παροχές με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Το «Ζάππειο» του Τσίπρα: Παροχές με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Απόψε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «Μένουμε Όρθιοι 2» αποτελεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχουν προκαλέσεις ο κορωνοϊός και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο., Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν το πρόγραμμα στους τομείς ευθύνης τους.

Ο άλλος δρόμος

Βασικό μέλημα του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς πιο γενναιόδωρη στις παροχές σε σχέση με αυτές της κυβέρνησης, αλλά συνιστά έκφραση μιας διαφορετικής λογικής για την οικονομία. Μιλώντας στο Κόκκινο στον Νίκο Σβέρκο, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει και άλλος δρόμος για την ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο για την έγκαιρη στήριξη των θέσεων εργασίας, των μισθών και των μικρομεσαίων. Στο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση της εργασίας και λουκέτα, αντιπαραβάλλουμε μια άλλη προοπτική που στηρίζεται στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τα θύματα της κρίσης που βιώνουμε».

Πρόσθεσε ότι: «Προτείναμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ένα κοστολογημένο σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας. Σήμερα παρουσιάζουμε επικαιροποιημένες τις προτάσεις μας, το «Μένουμε Όρθιοι 2», ένα πρόγραμμα με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά και ορίζοντα 4 μηνών, το οποίο αντιστοιχίζει τις χρηματοδοτικές πηγές με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν τώρα για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης».

Οι βασικές παροχές

Το «Μένουμε Όρθιοι 2» περιέχει τέσσερις βασικές παροχές:

  1. Κάλυψη στο 100% του μισθού των εργαζομένων που υπάγονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
  2. Μείωση τη προκαταβολής φόρου κατά 50% στα φυσικά πρόσωπα και κατά 80% στα νομικά.
  3. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης στις επιχειρήσεις συνολικού κόστους 3 δισ..
  4. Μείωση συνολικά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Έχει ιδιαίτερη σημασία για την πολιτική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ότι οι το Μένουμε Όρθιοι 2 έχει στραμμένο το βλέμμα του στη μεσαία τάξη, στην κοινωνική κατηγορία δηλαδή όπου η Νέα Δημοκρατία νίκησε κατά κράτος στις 7 Ιουλίου.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προωθεί με πρόσχημα την κρίση, μια βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της οικονομίας ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι φυσικά η στήριξη της ζήτησης αλλά και η στήριξη της προσφοράς. Επομένως αποφασιστικής σημασίας για το πρόγραμμά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μεγάλη περικοπή στην προκαταβολή φόρου, καθώς και η ενεργοποίηση του μηχανισμού μικροπιστώσεων στις επιχειρήσεις που είναι αποκομμένες από την τραπεζική πίστη.

Σίγουρα, η απόσταση από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» είναι μεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ