ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο 750 δισ. ευρώ

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο 750 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Την ικανοποίηση του εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την «τολμηρή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός αναφέρει, χαρακτηριστικά:

«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση για ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, πακέτο που χρηματοδοτείται μέσω της κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η Κομισιόν κατέληξε σε μία συμβιβαστική λύση για το πακέτο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έτσι, δεν προκρίθηκε το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο αντιδρούσαν ορισμένες χώρες αλλά ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Το συνολικό ποσό του πακέτου είναι 750 δισεκατομμύρια, με την Ελλάδα να μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το , την Ιταλία να δικαιούται 81,8 δισ. ευρώ με βάση την πρόταση και την Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.

Έτσι από το συνολικό, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

Στον απόηχο της είδησης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας κινούνται έντονα ανοδικά.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα μέσω του Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, «η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ