ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Ικανοποίηση της Αθήνας για την πρόταση της Κομισιόν

Ταμείο Ανάκαμψης: Ικανοποίηση της Αθήνας για την πρόταση της Κομισιόν
ΙΝΤΙΜΕ

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβερνητική πλευρά σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη της Ε.Ε. από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ήδη, υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης.

Από την… πίτα των 750 δισεκατομμυρίων που σχεδιάζει να μοιράσει η Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ποσό 43,5 δισ. ευρώ μεικτά ή 33,4 δισ. ευρώ καθαρά αν αφαιρεθεί η εθνική συνδρομή (10,1 δισ. ευρώ). Βεβαίως η εν λόγω κατανομή που βασίζεται σε αναλογία ποσού ανά κράτος με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την ύφεση, το χρέος και άλλα χαρακτηριστικά είναι ενδεικτική και θεωρητική.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για μία «τολμηρή πρόταση».

«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση για ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, πακέτο που χρηματοδοτείται μέσω της κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», έγραψε, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σε τηλεδιάσκεψη του ινστιτούτου Brookings, χαρακτήρισε την πρόταση της ΕΕ «μεγάλο υπερόπλο» χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, και είπε ότι θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα που θα επικεντρώνεται σε ενίσχυση επιχειρήσεων και όχι σε δάνεια.

Σταϊκούρας: Φιλόδοξη η πρόταση

Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτήρισε την πρόταση «φιλόδοξη» και σημείωσε πως «εδράζεται σε τέσσερις άξονες: Είναι γενναία, ευέλικτη, αφορά κυρίως σε επιχορηγήσεις και προκύπτει από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ότι τα ποσά θα αφορούν αφ’ ενός στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την υγειονομική κρίση (ενίσχυση συστήματος Υγείας και στήριξη επιχειρήσεων και διαθέσιμου εισοδήματος εργαζομένων) και αφ’ ετέρου σε ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως η κλιματική αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες κ.ά.

Ωστόσο, θα χρειαστεί έγκριση της πρότασης από τα ευρωπαϊκά όργανα και τις κυβερνήσεις, με τον υπουργό να επισημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει εκταμίευση ποσών από το β’ εξάμηνο εφέτος, αν και υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που θεωρούν ότι η εκταμίευση θα γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως δήλωσε, ότι ενώ από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να υλοποιούνται οι προηγούμενες ευρωπαϊκές αποφάσεις (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) συνολικού ύψους 540 δισ. ευρώ, «εκταμίευση δεν θα υπάρξει ούτε τον Ιούνιο και προσδοκούμε να γίνει από τα μέσα Ιουλίου».

Πέτσας: Η Ελλάδα από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο

Στους τέσσερις άξονες της πρότασης μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε, σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο "χρηματοδοτικό πακέτο" που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», τόνισε.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρώτη του τοποθέτηση επί του σχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως υπάρχουν θετικά σημεία, ωστόσο χαρακτηρίζει τους «πανηγυρισμούς» ως «επιπόλαιους».

«Οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι. Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται», αναφέρουν, χαρακτηριστικά, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόταση

Η Κομισιόν, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών, κατέληξε σε μία συμβιβαστική λύση για το πακέτο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής. Έτσι, δεν προκρίθηκε το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο αντιδρούσαν ορισμένες χώρες αλλά ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Από το συνολικό, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

Από το συνολικό ποσό του πακέτου είναι 750 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, συν 9,5 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείου.

Η Ιταλία δικαιούται, αντίστοιχα, 81,8 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.

Στον απόηχο της είδησης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ