ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση Κομισιόν: Επιπόλαιοι οι πανηγυρισμοί

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση Κομισιόν: Επιπόλαιοι οι πανηγυρισμοί
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στην πρώτη του τοποθέτηση επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως υπάρχουν θετικά σημεία, ωστόσο χαρακτηρίζει τους «πανηγυρισμούς» ως «επιπόλαιους».

«Οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι. Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται», αναφέρουν, χαρακτηριστικά, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβερνητική πλευρά έχει δείξει ικανοποίηση για το σχέδιο με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να καλωσορίζουν την πρότασης της Ε.Ε.

«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση για ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, πακέτο που χρηματοδοτείται μέσω της κοινής έκδοσης χρέους. Ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά. Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση

Η Κομισιόν, προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών, κατέληξε σε μία συμβιβαστική λύση για το πακέτο οικονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής. Έτσι, δεν προκρίθηκε το σχέδιο του γαλλογερμανικού άξονα για Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο αντιδρούσαν ορισμένες χώρες αλλά ένα συνδυαστικό μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Από το συνολικό, μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων.

Από το συνολικό ποσό του πακέτου που είναι 750 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, συν 9,5 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείου.

Η Ιταλία δικαιούται, αντίστοιχα, 81,8 δισ. ευρώ, με βάση την πρόταση, και η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ.

Στον απόηχο της είδησης, οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα της περιφέρειας κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ