ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση φόρου των ιδιοκτητών που εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια

Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση φόρου των ιδιοκτητών που εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τις φορολογικές διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράτουν  μειωμένα ενοίκια λόγω του κορωνοϊού προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή υπό τον τίτλο «Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικ. έτους 2020, μείωση ΦΠΑ, επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα στήριξης εκμισθωτών, παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και άλλες διατάξεις οικονομικού χαρακτήρα».

Η τροπολογία αναφέρει πως δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται κατ' επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού για όλους τους μήνες που ίσχυσε ή θα ισχύσει το μέτρο μειωμένης καταβολής επί του μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό 40%.

Ακόμη αναφέρει πως τα οριζόμενα πρόσωπα, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών, λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31-7-2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημιά προβλέπεται παράλληλα αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην εφορία. Ειδικότερα:

  • Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
  • Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
    Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 30 Οκτωβρίου.
  • Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων (που περιλαμβάνονται στην τροπολογία) είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ