ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακούφιση στην κυβέρνηση για τα 32 δισ. ευρώ της ΕΕ – Προβληματισμός για τις απειλές της Τουρκίας

Ανακούφιση στην κυβέρνηση για τα 32 δισ. ευρώ της ΕΕ – Προβληματισμός για τις απειλές της Τουρκίας
ΙΝΤΙΜΕ

«Χαρμολύπη» για την κυβέρνηση: Από τη μία το «μπαζούκας» των 32 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από τον κορωνοϊό και από την άλλη η επανάληψη της έντασης με τους Τούρκους στον Έβρο.

Τα 31,9 δις. ευρώ που φαίνεται να λαμβάνει η Ελλάδα από το πακέτο της Κομισιόν δίνουν μεγάλη «ανάσα» στην οικονομία, εφόσον φυσικά εγκριθούν μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις στη επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τα 9,5 δισ. από αυτά θα δοθούν με τη μορφή δανείων, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και τα υπόλοιπα με τη μορφή επιχορηγήσεων, μέσα από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που λήγει το μακρινό 2058.

Πολιτικά, η απόφαση της Κομισιόν να χορηγήσει σε όλες τις χώρες οικονομική στήριξη -με τη μερίδα του λέοντος να λαμβάνουν η Ισπανία και η Ιταλία, με 170 και 140 δις. ευρώ αντίστοιχα- δείχνει ότι η ΕΕ την ύστατη στιγμή κάνει προσπάθεια να σταθεί όρθια και να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της.

Όλο αυτό το «πακέτο» μέτρων που εισηγούνται Μέρκελ και Μακρόν έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα το έχει απόλυτα ανάγκη, καθώς ό,τι έχει διαθέτει μέχρι σήμερα, ως βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί, προέρχεται από τον κρατικό κουμπαρά. Καμία ευρωπαϊκή βοήθεια δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής και το οικονομικό επιτελείο που γνωρίζει και τις διαδικασίες των ευρωπαίων υπολογίζει ότι η πρώτη εκταμίευση -αν όλα εξελιχθούν ομαλά- θα γίνει αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με το κακό σενάριο, ενώ σύμφωνα με το καλό σενάριο στο τέλος του φθινοπώρου.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός ανάβει στο «φουλ» τις κυβερνητικές μηχανές και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής συνεδριάζει, σήμερα Πέμπτη, με τηλεδιάσκεψη το Υπουργικό Συμβούλιο με τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη:

  • Ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,
  • Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,
  • Ενημέρωση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία,
  • Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,
  • Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,
  • Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,
  • Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,
  • Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τουρκικά «σύννεφα» μαζεύονται στον Έβρο

Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να δώσει «μάχη» και στο δεύτερο «μέτωπο» των απειλών της Τουρκίας.

Χθες, Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα σενάρια.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έστειλε έγκαιρα στον Έβρο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όπως έκανε και τον Φεβρουάριο με την κρίση στα σύνορα, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή του φράχτη μήκους 26 χιλιομέτρων στην περιοχή. Παράλληλα, το μέτωπο των συνόρων ενισχύεται με επιπλέον 400 αστυνομικούς και συνοριοφύλακες, που την περίοδο της καραντίνας είχαν επιστρέψει στις μονάδες τους.

Οι πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση για τις προθέσεις των Τούρκων ποικίλλουν από τα ήπια μέχρι τα πιο ακραία σενάρια και για αυτό το λόγο ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Αν προσέξει κανείς ενδελεχώς τη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών του τελευταίου διαστήματος θα διαπιστώσει ότι κινείται στην ίδια γραμμή της προάσπισης των εδαφικών μας κυριαρχικών και δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ