ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί

Πέτσας: Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί
ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοιμάζει η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», είπε στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης επεσήμανε πως «ανεξαρτήτως των προκλητικών ενεργειών που έχουν ως στόχο κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο και την εκμετάλλευση συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς οφείλουμε να προτάσσουμε το διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό του κράτους Δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ως ακρογωνιαίο λίθο της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αν και μίλησε για απαράδεκτη πρόκληση, επισήμανε την ανάγκη η χώρα μας να συνεχίσει το διάλογο με την Τουρκία, διατηρώντας τις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Τη θλίψη του για τις πληροφορίες που θέλουν ανήμερα της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης να γίνεται σήμερα φιέστα στην Αγία Σοφία μετατρέποντας σε τζαμί ένα μνημείο σύμβολο Οικουμενικής Ορθοδοξίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ουνέσκο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα να επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές, αλλιώς θα είναι πρόκληση κατά του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Η προσευχή με απόφαση Ερντογάν

Με αφορμή την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρέδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου και αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού προσέθεσε: «Για αύριο ετοιμάζουμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα για την επέτειο της Άλωσης. Αρχικά θα εγκαινιάσουμε του νοσοκομείο "Feriha Öz" στην περιοχή Σαντζάκτεπε. Τις βραδινές ώρες θα γίνουν οι αγώνες για το Κύπελλο της Άλωσης. Θα διαβάσουμε στην Αγία Σοφία το "εδάφιο της Άλωσης" και άλλες προσευχές. Με το πρόγραμμα αυτό θα βιώσουμε τη χαρά της Άλωσης μαζί με το έθνος μας.

Μνημονεύουμε με σεβασμό τον σουλτάνο τον Μωάμεθ τον Πορθητή, καθώς και όλους τους μάρτυρες και ήρωές μας, που μας χάρισαν ως πατρίδα τα χώματα αυτά».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα λήγει στην Τουρκία η απαγόρευση στα τεμένη στο πλαίσιο των μέτρων κατά την πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος πρόεδρος αφού νωρίτερα ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει ότι η σημερινή μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη (το οποίο έχει χτιστεί πάνω στον Βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων).

Σημειώνεται πως ήχοι από ισλαμική προσευχή ακούστηκαν στην Αγία Σοφία, εν μέσω των περιορισμών για την πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ