ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για Έβρο: Επικίνδυνοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά θέματα

Κατρούγκαλος για Έβρο: Επικίνδυνοι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στα εθνικά θέματα
INTIME NEWS

Επικριτικός ως προς τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για την Τουρκία και τα όσα διαδραματίζονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στον Έβρο, εμφανίστηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις σχέσεις με την Τουρκία είναι απαράδεκτες και εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πρόσθεσε δε ότι «μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τον Έβρο, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας στις Φέρες, αλλεπάλληλες παράτυπες NAVTEX και σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με ελληνικό σκάφος του Λιμενικού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μετά τα όσα έγιναν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο στον Έβρο "υπάρχει περίοδος κυρίως λεκτικών προκλήσεων και όχι άλλων ενεργειών από την Τουρκία"».

Συνεχίζοντας την κριτική του κατά του κ. Πέτσα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι εσφαλμένα «εκτίμησε πως δεν είναι περίοδος ιδιαίτερης έντασης» και ότι «η Τουρκία είναι αποδυναμωμένη από τα προβλήματά της».

«Η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη στις παλινωδίες και παραπλανητικές δηλώσεις της, ως προς τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων», κατέληξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κ. Πέτσας είχε εκφράσει την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοίμασε η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών», είπε στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Πέτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ