ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για τη «φιέστα» στην Αγία Σοφία: Η Τουρκία προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών

ΥΠΕΞ για τη «φιέστα» στην Αγία Σοφία: Η Τουρκία προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των Χριστιανών
INTIME NEWS

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τους προκλητικούς εορτασμούς που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

 

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει το ΥΠΕΞ.

Και προσθέτει: «Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Προκλητικοί εορτασμοί στην Κωνσταντινούπολη

Νωρίτερα και χωρίς την παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων έναντι του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι προκλητικοί εορτασμοί που διοργάνωσε η κυβέρνηση Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία, για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τις 20:50 ώρα Ελλάδας απηύθυνε ομιλία η οποία μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της γείτονος, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Συγχαίρω την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πλέον θεαματικές νίκες στην ιστορία, που σήμανε το τέλος μιας εποχής και οδήγησε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχή. Χαιρετίζω και τιμώ όλους τους ήρωές μας που έκαναν αυτή τη γη, πατρίδα μας, ιδίως τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, με έλεος, ευγνωμοσύνη και σεβασμό».

Μάλιστα ο Ερντογάν κοινοποίησε μια φωτογραφία του στίχους του Κορανίου, οι οποίοι απευθύνονται στον στρατηλάτη και το στρατό που θα κατακτούσε την Κωνσταντινούπολη.

Εν συνεχεία, ο μουφτής διάβασε μέσα από την Αγία Σοφία τους συγκεκριμένους στίχους του Κορανίου.

Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας είχε στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.

Όλη η Τουρκία παρακολούθησε τηλεοπτικά τα τείχη της Πόλης να πέφτουν ακριβώς μπροστά από την Αγία Σοφία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ