Το απόρρητο υλικό του FBI διαβίβασε ο Ιωάννης Αγγελής στην Προανακριτική Επιτροπή
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στα χέρια των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έφτασαν απόρρητα έγγραφα του FBI για την υπόθεση της Novartis

Το πολυσέλιδο υλικό που η Επιτροπή έχει ζητήσει από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, διαβίβασε ο αντιεισαγγελέας και πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής.

Το υλικό συνοδεύεται από πολυσέλιδη προσωπική του επιστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αφορά σε αλληλογραφία μεταξύ των ελληνικών Αρχών και του FBI, αλλά για εκθέσεις της αμερικανικής αρχής για τα στοιχεία που αυτή είχε συλλέξει κατά τη δική της έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εν αντιθέσει με όσα υποστήριζε η Ελένη Τουλουπάκη αρνούμενη να τα διαβιβάσει στη Βουλή, τα έγγραφα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως "απόρρητα", ενώ όπως φέρεται να αναφέρει ο κ. Αγγελής συνολικά υπάρχουν 12 υπομνήματα εκ των οποίων ο ίδιος έχει μόνο τα οκτώ.

Οι αναφορές του FBI φέρεται να βασίζονται σε καταθέσεις δύο προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ (ο ένας εκ των οποίων είναι ο ίδιος με τους εν Ελλάδα προστατευόμενους μάρτυρες) και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Οι καταθέσεις αυτές, ελήφθησαν από τις αρχές μέχρι το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ από τα εγγραφα του FBI που δεν απεστάλησαν στην Βουλή και διαβίβασε σήμερα ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς προκύπτουν τα ακόλουθα:

1. Πρόκειται για απλό πληροφοριακό υλικό που πρεπει να αποδειχθεί και όχι για στοιχεία αμερικανικής έρευνας. Υπάρχουν περισσότερα από τα 8 έγγραφα 

2. Το πληροφοριακό αυτο υλικό στηρίζεται σε 2 προστατευόμενους μάρτυρες στελέχη της εταιρείας που απο την περιγραφή προκύπτει με σαφήνεια ότι ο ένας τουλάχιστον είναι κοινός μάρτυρας και στην ελληνική έρευνα.

3. Αυτος ο κοινός μάρτυρας εχει καταθεσει διαφορετικά στοιχεια στις ΗΠΑ οπου δεν εμπλέκει τα 10 πολιτικά πρόσωπα και διαφορετικά στην Ελλάδα όπου τα εμπλέκει, γεγονός που γεννάει προβληματισμούς αναφορικά με την αξιοπιστία του. 

4. Τα εγγραφα του FBI δεν ειναι προϊόν δικαστικής συνδρομής ουτε είναι διαβαθμισμένα και ως εκ τούτου θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και ενιαία να αποσταλούν στη Βουλή. 

5. Τα δέκα (10) πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται, όλως τυχαίως, για πρώτη φορά στο τελευταίο έγγραφο που απεστάλη από τις αμερικανικές αρχές. 

6. Με απλα λόγια απο την έρευνα του FBI ουδέν στοιχείο υπάρχει σε βάρος πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως η εδώ έρευνα ενέπλεξε τα 10 πολιτικά πρόσωπα για προφανής λόγους. 

7. Το γεγονός ότι από τις εισαγγελικές αρχές έγινε επιλεκτική χρήση όσων εγγράφων αναφέρονταν σε πολιτικά πρόσωπα και όχι του συνόλου της δικογραφίας υπό την επίκληση του δήθεν απόρρητου χαρακτήρα τους, γεννάει σοβαρούς προβληματισμούς ως προς το χειρισμό της υπόθεσης από Εισαγγελικούς λειτουργούς. 

8. Εάν αυτά τα έγγραφα είχαν αποσταλεί όπως έπρεπε έγκαιρα θα είχε αποδειχθεί αυτό που καθημερινά αποδεικνύεται στην προκαταρκτική, ότι η υπόθεση Νοβαρτις όσον αφορά τους πολτικους εχει κατασκευασθεί απο τον Ρασπούτιν χωρίς κανένα αξιόπιστο στοιχείο.

Την ίδια ώρα πηγές από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: "Έγγραφα βόμβα που επαναφέρουν στο προσκήνιο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, αποκαλύπτονται από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που έφτασαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής .

Τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών βασίζονται σε έρευνα του FBI και αναφέρονται στην περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο περιεχόμενο των επιστολών των αμερικανικών αρχών προς την ελληνική δικαιοσύνη, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πως στήθηκε το σκάνδαλό, πως γίνονταν οι παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους, η δράση των εταιρειών που ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα» της Novartis και ποια πολιτικά πρόσωπα συμμετείχαν στο μεγάλο «πάρτι» της φαρμακοβιομηχανίας. Επίσης αποκαλύπτεται ότι τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αρκετό καιρό πριν η κ. Ελένη Τουλουπάκη τεθεί επικεφαλής της.

Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής (ΝΔ και ΚΙΝΑΛ) έσπευσε να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων «έκαψε» τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου, σε σκευωρία".

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη έχει κληθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να καταθέσει χωρίς όρκο στην Επιτροπή, δηλαδή ως ύποπτος, ενώ παράλληλα θα κληθούν για να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννης Φιλιππάκης.  

Διαβάστε επίσης