ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολές στους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης έστειλε επιστολές στους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες, Τετάρτη, επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε κρίση στις ελληνοτουρκικές αλλά συνολικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει πως:

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν».

Η δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου έρχεται μετά από «μπαράζ» τουρκικών προκλήσεων το τελευταίο διάστημα, με σημαντικότερη τη δημοσιοποίηση χαρτών για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Πέτσας στο CNN Greece: H κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί παράνομες ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece και της δημοσιογράφου Αμαλίας Κάτζου για το τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν κατά τη σημερινή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ ο πρωθυπουργός της Λιβύης παραχωρήσει το δικαίωμα στην Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες νότια της Κρήτης (στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες), ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά διπλωματικών ενεργειών αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις.

«Η κυβέρνηση τόσο με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών όσο και με τη βεντάλια διπλωματικών ενεργειών έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα αποδεχθεί παράνομες ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας παράλληλα πως πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες, Τετάρτη, επιστολές στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece για το τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια διαφορετική κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ